SASTANCI U MOSKVI

Čačić: Ruse zanima Plomin, Petrokemija i HPB

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.03.2012 15:50
  • Objavljeno 26.03.2012 u 15:16
Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, u telefonskoj izjavi za Hinu iz Moskve izjavio je kako je u njegovim današnjim susretima s ruskim dužnosnicima u Moskvi raspravljen niz tema te kako su naznačene brojne mogućnosti suradnje na više područja kao što su energetika, brodogradnja i druga, kao i sudjelovanja ruskih tvrtki u privatizacijskim projektima.

Tijekom današnjeg dana Čačić je razgovarao s delegacijama koje su predvodili ministar energetike Sergej Šmatko i ministar za izvanredne situacije Sergej Šojgu. Oba razgovora bila su vrlo konkretna pri čemu je otvoren cijeli spektar tema, rekao je Čačić.

Kako je izvijestio, razgovor s ministrom Šmatkom završen je s jasnim stavom da su ruske kompanije dobrodošle u Hrvatsku te da im je potpuno otvoren prostor za natjecanje s drugim svjetskim kompanijama na istraživanju i potencijalnoj eksploataciji nafte i plina, ako pobijede na natječajima.

Isto tako, rekao je Čačić, iskazan je jasan interes hrvatske strane za izgradnju, uz potpuno zadržavanje vlasništva, naftovoda na potezu od Bosanskog Broda prema Slavonskom Brodu i produktovoda Slavonski Brod - Omišalj, kao i skladišnih kapaciteta s vlasništvom hrvatskih tvrtki, radi dugogodišnjeg najma za prodaju nafte na prostoru Omišlja i skladištenja na prostoru Slavonskog Broda.

Što se tiče potencijalnog interesa ruskih partnera i tvrtki na energetskim projektima, njihove tvrtke iskazale su interes za uvid u natječajnu dokumentaciju za termoelektranu Plomin 3, kaže Čačić.

Kako je dodao, tri tvrtke već su prisutne u realizaciji i dovršetka centrale na plin u Sisku gdje se otvara mogućnost njihovog vlasničkog učešća.

S tvrtkom Crodux je obavljen razgovor prije puta i ta tvrtka je iskazala interes za razgovore s potencijalnim ruskim partnerima na realizaciji projekta termocentrale reda veličine 500 megavata kod Slavonskog Broda, rekao je Čačić.

Što se tiče prisustva ruskih tvrtki dođe li do odluke hrvatske vlade o privatizacijskim procesima, nekoliko ruskih tvrtki će se javiti, kaže Čačić.

'Takav interes je iskazan na svim privatizacijskim procesima na kojima će Vlada donijeti odluke. Ako takve odluke budu donesene, one će biti objavljene javno', napominje Čačić.

Po njegovim riječima, ovog trenutka osim učešća u Plominu i Sisku potencijalno su to još Petrokemija i proces privatizacije Hrvatske poštanske banke za koju, kaže, postoji određeni interes najvećih banaka iz ruskog financijskog prostora.

U razgovoru s ministrom Šojguom ponovno su aktualizirane teme magistralnog, a ne samo sporednog toka projekta Južni tok, o čemu će hrvatska strana biti do jeseni informirana kad budu donesene odluke na ruskoj strani. Posebno je, kaže Čačić, otvorena tema Družbe Adria o čemu će hrvatska strana biti također informirana i o čemu će se potencijalno raspravljati na različitim razinama.

Hrvatska strana je, kaže Čačić, pozvana na sudjelovanje na gospodarskom forumu u Sankt Petersburgu od 21. do 23. lipnja.

Razgovoralo se i o nizu drugim tema uključujući brodogradnju, farmaceutsku i prehrambenu industriju te suradnji u protupožarnoj zaštite, izvijestio je Čačić.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u pratnji pomoćnika ministra i suradnika od 25. do 26. ožujka boravi službeno u Moskvi gdje je održao nekoliko sastanaka s ministrima Vlade Ruske Federacije te predstavnicima više ruskih tvrtki.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!