BAČENA RUKAVICA VLADI

Čačić nudi 25 posto jeftinije stanove

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 17.12.2009 16:22
  • Objavljeno 17.12.2009 u 13:01
Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

'POS Plus omogućuje da se 10.000 neprodanih stanova pretvori u novu injekciju kojom će se aktivirati osam milijardi kuna zamrznutog kapitala u stanogradnji', istaknuo je Radimir Čačić predstavljajući novi model poticane stanogradnje, kojim bi se pod povoljnijim uvjetima pokrenula prodaja novoizgrađenih stanova

Čačićev model predviđa uključivanje državne Agencije (APN), koja bi u suradnji s bankama, otkupljivala stanove od investitora te ih nudila građanima uz obročnu otplatu. Povoljniji uvjeti kreditiranja i niže cijene stanova postigli bi se tako što bi Agencija država omogućila investitorima brzu prodaju stanova, a bankama bi garantirala podmirivanje potraživanja. Građanima bi, osim povoljnijih uvjeta kupnje, dobili i jamstvo u slučaju nemogućnosti otplate kredita.

Kupac bi po sklapanju predugovora platio učešće u visini 20 posto prodajne cijene, a ostali dio cijene osigurale bi Agencija i poslovne banke. Kao i u postojećem modelu POS-a, država bi osigurala 198,10 eura po kvadratu stana, odnosno 25 posto etalonske cijene građena. Preostali dio osigurale bi banke prema uvjetima utvrđenim ugovorom o suradnji.

Usvajanjem ovog modela za koji, prema Čačićevim riječima 'nije potreban novac, nego samo dobra volja', uvjeti kupnje stanova poboljšali bi se okvirno za 20 od 25 posto.

Na primjeru stana od 70 kvadratnih metara kupac bi imao oko 23 posto nižu ratu i na kraju otplatio oko 53.000 eura manje nego kod komercijalnog kredita banke. Ušteda bi se postigla kroz niže kamatne stope koje bi iznosile 5,07 posto za razliku od trenutnih bankovnih stopa koje se kreću od 6,95 do 8,05 posto.

Modelom je predviđena najviša cijena stana od 1.665 eura po kvadratnom metru što je 50 posto iznad cijene stanova u 'klasičnom' POS-u, koja se bazira na neprofitnoj izgradnji.

'Očekujem da će premijerka Jadranka Kosor i novi ministar gospodarstva Đuro Popijač pokazati razumijevanje za ovaj novi model', zaključio je Čačić, izražavajući žaljenje što je HDZ-ova vlada odbacila njegov projekt poticajne stanogradnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi