POBUNA HRVATA U UPRAVI

Čačić: Inom se mora što bolje i kvalitetnije upravljati

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.09.2012 18:22
  • Objavljeno 25.09.2012 u 18:22
Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Danijel Berkovic/PIXSELL

Zahtjev hrvatskih članova Uprave Ine za sazivanjem izvanredne sjednice Uprave sa stanovišta Vlade je na tragu nužnosti da se što bolje i kvalitetnije upravlja Inom i to je apsolutni prioritet Vlade, izjavio je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić odgovarajući na pitanje kako Vlada gleda na istup hrvatskih članova Uprave Ine koji su tražili izvanrednu sjednicu Uprave

Tri hrvatska člana Inine Uprave zatražila su izvanrednu sjednicu Uprave jer smatraju da su marginalizirani u donošenju odluka, a da Inom upravlja MOL preko predsjednika Uprave Zoltana Aldotta

Hrvatski članovi Uprave Ine ujedno predlažu usklađenje internih dokumenata i načina rada Uprave sa Zakonom o trgovačkim društvima i Poslovnikom o radu Uprave.

Vlada razumije, kazao je Čačić, da nejasan model upravljanja koji trenutno primjenjuje Ina, u određenoj mjeri onemogućuje hrvatskim članovima Uprave da daju svoj puni doprinos te je njihov zahtjev iskaz takve njihove pozicije.

Promjene u načinu upravljanja i dokumentima koji to određuju su predmet odluka Vlade koje će biti donesene kad se za to steknu uvjeti, istaknuo je.

Na zamolbu da bude precizan podržava li hrvatske članove Uprave Ine i njihov zahtjev, rekao je da je riječ o njihovom osobnom stavu vezanom za proceduru i protokole, za koje hrvatski članovi Uprave Ine smatraju, a za to postoje objektivni temelji, da njihova odgovornost koju imaju prema Zakonu o trgovačkim društvima nije u skladu s njihovim ovlastima.

Na pitanje treba li mijenjati Dioničarski ugovor za Inu, rekao je da je stav Vlade poznat, a taj je da upravljačka prava moraju biti u korelaciji s razinom vlasništva, a ona to sada nisu.

Upitan kada bi se dioničarski ugovor mogao izmijeniti, odgovorio je 'kada za to budu uvjeti, tada ćemo ga promijeniti'.

Dodao je da Vlada prati rad Ine, upozorava na pojedine probleme i pokušava naći rješenja.

Najvažnije je da će Ina, usprkos nemalim teškoćama koje se na vanjskom tržištu odnose prvenstveno na Siriju gdje zbog rata ne realizira oko 600 milijuna eura koje ima u normalnim uvjetima, kao i recesiji u regiji u kojoj nastupa kao izvoznik, prema svim podacima uspješno završiti ovu godinu, ističe Čačić.

Tome su, kako je rekao, doprinijeli i hrvatski članovi Uprave i Nadzornog odbora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi