ministar prometa

Butković: Dižemo kredit od 900 milijuna eura za gradnju pruga

25.10.2023 u 11:15

Bionic
Reading

Slijedi desetljeće ulaganja u Hrvatske željeznice, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'. Istaknuo je da će podići kredit od 900 milijuna eura za gradnju pruga koje EU ne financira, odnosno onih lokalnih i regionalnih

Očekuje nas ulaganje u željeznicu idućih 10-ak godina, navodi Butković za HRT.

Tvrdi da je cilj da domaće građevinske tvrtke budu uključene u sve projekte. 'Radi se o međunarodnim natječajima na kojima ne možete preferirati nikoga, ali vidim da je građevinski sektor ojačao i u obnovi, ali i u gradnji infrastrukturnih projekata. Imamo sve više domaćih tvrtki koje su nekada bile srednje, a sada postaju velike. Projekata će biti jako puno. Tu je prilika i za njih. Konkurencija će biti velika', kazao je.

Ministar Butković govorio je i o Hrvatskim željeznicama. Planirano ulaganje u željeznice iznosi oko šest milijardi eura, a kazao je i da se traži strateški partner za Cargo.

'Od 1. siječnja potpisat ćemo ugovor s EIB-om. Dižemo kredit od 900 milijuna eura za gradnju svih pruga koje EU ne financira, znači lokalnih i regionalnih, koje nisu na koridoru', rekao je. Butković je govorio i o obnovi malih luka te o Uljaniku i 3. maju. Naglasio je da će država učiniti sve da i Uljanik i 3. maj nastave svoje djelovanje.

Ministar Butković osvrnuo se na jučerašnje premijerovo izvješće u Hrvatskom saboru i oporbenu reakciju. Kaže da se oporba opredijelila za destruktivnu metodu i lupanjem je onemogućavala predsjednika Vlade u iznošenju izvješća. Premijer je, kaže, to hrabro odradio te su svi bili oduševljeni time kako je to prezentirao.