tržište kapitala

Burza u plusu i četvrti dan, promet slab

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dionički indeksi Zagrebačke burze u četvrtak su bilježili blage pozitivne pomake, dok je likvidnost tržišta ostala na skromnim razinama. Na hrvatskom tržištu kapitala se i u četvrtak zadržalo pozitivno ozračje, pri čemu su dionički indeksi tijekom cijelog dana bili uglavnom stabilni te zaključili s blagim dobicima. Indeks CROBEX zaključio je s pozitivnim predznakom i četvrti uzastopni dan, a ovaj put je porastao za 0,38 posto na 1.626,84 bodova.

Pozitivna kretanja imala je i većina drugih indeksa. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je ojačao za neznatnih 0,05 posto na 1.007,08 bodova, a dok sektorskih indeksa se rastom većim od dva posto istaknuo građevinski CROBEXkonstrukt, dok je jedino indeks prehrambenog sektora CROBEXnutris izgubio na vrijednosti, i to više od dva posto.

Trgovanje se odvijalo u poprilično usporenom ritmu s obzirom na slabu aktivnost investitora. Ukupni dionički promet se dodatno smanjio te je iznosio tek 4,7 milijuna kuna, pri čemu niti jedno izdanje nije imalo milijunski promet. Najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere, koje su prikupile promet od 868 tisuća kuna, a cijena im se smanjila za 1,11 posto na 26,70 kuna.

Po ostvarenom prometu su slijedile dionice Zagrebačke banke, AD Plastika te Optima Telekoma, koji su svi imali promet od oko pola milijuna kuna te cjenovni rast od jedan do dva posto. Dobar su dan imale dionice Ingre s cjenovnim skokom većim od sedam posto, zatim povlaštene dionice Adrisa s dobitkom većim od dva posto, te Institut IGH i HPB s rastom za oko 1,7 posto.

Najslabije izvedbe među aktivnijim dionicama imale su dionice Vira, koje su potonule više od sedam posto nakon objave kompanije o blokiranom poslovnom računu, zatim Atlantska plovidba, čije dionice su pale za više od četiri posto, dok su dionice Podravke kliznule za nešto više od jedan posto.

Dobitnik dana: PIK Rijeka +22,50% 49,00

Gubitnik dana: Viro -7,63% 54,50

CROBEX: +0,38% 1.626,84

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!