NOVI CERTIFIKATI

Burza omogućila ulaganje u srebro

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.05.2013 14:43
  • Objavljeno 21.05.2013 u 14:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Domaćim ulagačima na Zagrebačkoj burzi (ZSE) po prvi je puta omogućeno ulaganje u certifikate sa srebrom kao temeljnom imovinom, izvijestili su danas iz Erste banke

Riječ je o jednom turbo-long i turbo-short certifikatu, a dodatno je uveden još jedan turbo-short certifikat na DAX. Time je broj certifikata od rujna prošle godine, kada je trgovanje certifikatima na ZSE uvedeno, povećan na ukupno 27.

Sva tri nova certifikata kotiraju u kunama, a njihov je izdavatelj i ovog puta Erste Group Bank AG sa sjedištem u Beču, dok Erste banka ima ulogu predstavnika izdavatelja te održavatelja likvidnosti za predmetne strukturiranje proizvode.

'Srebro je izuzetno zanimljiva plemenita kovina koja se trguje u svijetu uz bok zlatu. Volatilnost njegove cijene izrazito je zanimljiva, stoga vjerujemo da će i turbo long i turbo short certifikat na srebro biti interesantan investitorima', istaknuo je Marko Erdeljac iz Sektora financijskih tržišta Erste banke.


Tijekom sedam mjeseci, otkad je 21. rujna 2012. uvedena mogućnost trgovanja certifikatima na ZSE pa do početka svibnja 2013., ukupan volumen trgovanja certifikatima iznosio je 135,6 milijuna kuna. Najveći interes pobudili su turbo long i turbo short certifikati vezani uz njemački burzovni indeks DAX, čiji je promet dosegao ukupno 65,6 milijuna kuna.

'Dosadašnji promet certifikatima na ZSE pokazao je da postoji interes za takvim proizvodom na domaćem tržištu kapitala i da su ih domaći ulagači prepoznali kao adekvatnu opciju prilikom struktiranja vlastitog ulagačkog portfelja. Svakako je bitno još jednom podsjetiti sve zainteresirane za trgovanje certifikatima da pažljivo prate kretanje cijena 'underlyinga' (temeljne imovine) i prema tome koncipiraju svoja trgovanja te da uvijek na umu imaju činjenicu da su turbo certifikati proizvodi sa polugom te da u skladu s time usklađuju veličinu ulaganja u iste', zaključuje Erdeljac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!