snižavanje cijena

Bugarska ukida zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

14.09.2023 u 23:52

Bionic
Reading

Bugarska je u četvrtak odlučila ukinuti zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, priklonivši se argumentu o snižavanju cijena i istupivši iz skupine zemalja EU-a koje je planiraju produljiti kako bi zaštitile domaću poljoprivrednu proizvodnju

Premijer Nikolaj Denkov rekao je u srijedu da bi bilo poželjno ukinuti zabranu jer bi to smanjilo cijene osnovnih namirnica.

"Moramo jasno reći da bi obnova uvoza iz Ukrajine smanjila cijene osnovnih namirnica, ublažila bi inflaciju, što bi pomoglo ljudima s niskim primanjima i povećalo bi proračunske prihode od uvoza i izvoza", rekao je Denkov.

Parlamentarni odbor usvojio je u srijedu nacrt odluke prema kojoj će Bugarska 15. rujna ukinuti zabranu uvoza, a parlament ju je danas podržao. U odluci stoji da Bugarska, s obzirom na „solidarnost s Ukrajinom”, ne podupire produljenje nakon 15. rujna. Ukidanje zabrane neće ugroziti konkurentnost bugarskih poljoprivrednika, stoji u dokumentu.

U svibnju Europska komisija najavila je privremenu zabranu prodaje ukrajinskih žitarica u Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Slovačkoj i osiguravanje uvjeta za njihov tranzit na tržišta izvan Europske unije (EU), uglavnom u Africi. Odluka istječe u petak.

Mađarska će produljiti zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, izjavio je u srijedu ministar poljoprivrede Istvan Nagy, dodavši da je s Bugarskom, Rumunjskom i Slovačkom dogovorio mjere na nacionalnoj razini ako EU ukine moratorij na prodaju.

Nova mađarska zabrana obuhvatit će širu skupinu ukrajinskih proizvoda od važeće, objavio je Nagy na Facebooku.

  • +4
žito ukrajina brodovi Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Poljska je upozorila da je zbog jeftinijeg ukrajinskog žita domaća proizvodnja postala nerentabilna i poručila da planira produljiti zabranu i ako EU u petak ukine moratorij. I slovačka vlada podržava produljenje.

Ukrajina je poručila da bi mogla tražiti međunarodnu arbitražu.

Poljoprivrednici u Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Slovačkoj prosvjedovali su protiv ukrajinskog uvoza, tvrdeći da zbog niskih cijena uvoza ne uspijevaju prodati urod. Silosi su još puni, a žetva je pred vratima, upozorili su.