ODBIJENICA EU

Bruxelles protiv Vladinog zakona o Ini

ina, nafta, benzin, gorivo

ina, nafta, benzin, gorivo

Izvor: Cropix / Autor: Željko Šop/Cropix

Europska komisija izvijestila je Hrvatsku da ne podupire namjeru Banskih dvora da promijenjenim Zakonom o privatizaciji Ine ograniči stjecanje većinskog udjela Mola u hrvatskoj naftnoj kompaniji, piše Poslovni dnevnik

Uskoro deblokada trgovanja

Hanfa je za Jutarnji list potvrdila da je Mol ispunio većinu zahtjeva Agencije tako da se može očekivati da će uskoro biti deblokirana trgovina Ininim dionicama na burzi.

U Komisiji je prevladalo stajalište da je način zaštite koji je namjeravala poduzeti hrvatska Vlada neprihvatljiv zbog ugrožavanja načela slobode kretanja kapitala na štetu Mola.

Čini se da Vladi preostaje jedino boriti se kroz mukotrpnu sudsku proceduru, čiji je ishod neizvjestan i ovisi o tzv. prethodnom pitanju: postoji li kazneno djelo primanja mita bivšeg premijera. S obzirom na to da će taj proces do pravomoćne odluke potrajati više godina, Vlada bi, posluša li još uvijek neformalnu preporuku EK, trebala djelovati na temelju postojećih Zakona o kaznenom postupku i Ovršnog zakona, piše Poslovni dnevnik.

To znači da se u ime države kao potencijalnog oštećenika, te uz pomoć najvjerojatnije DORH-a, upusti u poništavanje spornih dijelova prvih izmjena dioničkog ugovora o Ini. To bi trebao pratiti i prijedlog za blokadu prava koja je Mol stekao navodnim podmićivanjem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi