razlog za brigu

Brojke ne lažu: Gospodarstvo EU-a prolazi kroz teške trenutke, pogledajte što nas čeka

08.08.2023 u 05:46

Bionic
Reading

Najnoviji ekonomski podaci za EU daju zabrinjavajuću sliku — nezaposlenost je rekordno niska i iako je inflacija usporila, još uvijek je tvrdoglavo visoka, a gospodarski rast stagnira

Napori Europske središnje banke da obuzda rastuće cijene nizom agresivnih povećanja kamatnih stopa pokazali su se izazovnim.

Podaci objavljeni početkom mjeseca pokazali su da unatoč oštrom padu cijena energenata i električne energije, inflacija u eurozoni ostaje znatno iznad ciljanih dva posto. Za mjesec srpanj iznosila je 5,3 posto. Za to su krive nestabilne cijene hrane i vrtoglavo visoke cijene u sektoru usluga.

Zbog toga ne čudi što zabrinutost za ekonomsko zdravlje EU-a raste. Povjerenje poduzeća i potrošača u stalnom je padu od početka godine.

Ali nema razloga za paniku, ili barem ne još: podaci o BDP-u sugeriraju da će eurozona vjerojatno izbjeći jednogodišnju recesiju. Ipak, povjerenik EU-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni priznao je prošli tjedan da će 'nakon stagnacije na početku godine, rast vjerojatno ostati prigušen' tijekom ostatka 2023. godine.

Trenutak istine doći će u rujnu, kada Gentiloni treba predstaviti novu prognozu za eurozonu za 2023. godinu. Upozorio je da će slika vjerojatno biti manje optimistična nego što se prije predviđalo.

Kretanje BDP-a

Prognoze BDP-a za EU i eurozonu koje su objavili Europska komisija i Međunarodni monetarni fond, u postocima očekivane promjene za 2023. i 2024. Stupci predstavljaju mjesec u kojem je svaka prognoza objavljena.

Rat protiv inflacije

Središnje banke pokušale su obuzdati rast cijena povećanjem kamata, što bi trebalo potaknuti poduzeća i kućanstva da manje troše i više štede. Europska središnja banka je 27. srpnja podigla kamatne stope u eurozoni na rekordnih 3,75 posto — što je peto povećanje ove godine. Predsjednica ECB-a Christine Lagarde signalizirala je mogućnost zaustavljanja, ali najnoviji podaci o inflaciji bacaju sumnju na ovaj scenarij.

Strma krivulja cijena

Inflacija u eurozoni pala je na najnižu razinu u 18 mjeseci, ali je još uvijek znatno iznad cilja Europske središnje banke od 2 posto. Pad cijena plina i struje uzrokovao je pad ukupne stope inflacije, no cijene hrane i dalje su visoke. Cijene u sektoru usluga su porasle u odnosu na prošlu godinu.

Skupa hrana

Pandemija COVID-a i rat u Ukrajini izazvali su kaos u globalnim opskrbnim lancima, što je dovelo do naglog povećanja cijena prehrambenih proizvoda diljem svijeta. Indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu u stalnom je padu od vrhunca u ljeto 2022., ali je i dalje znatno viši od 2019.

Kreditna kriza

Povećanje kamata tek je djelomično uspjelo usporiti inflaciju, ali je naštetilo kreditnim linijama kućanstava i poduzeća.

Rekordno niska nezaposlenost

Nezaposlenost u EU dosegla je 5,9 posto u lipnju i srpnju - najnižu razinu od 2000.