financijski izvještaj

Brodogradilište Viktor Lenac lani utržilo 4,5 milijuna eura

29.02.2024 u 18:15

Bionic
Reading

Brodogradilište Viktor Lenac lani je ostvarilo neto dobit u iznosu od 4,5 milijuna eura, što je za 15,6 posto manje nego godinu dana ranije, pokazuju podaci su iz financijskog izvještaja te tvrtke objavljeni na Zagrebačkoj burzi

Po podacima iz izvješća, ukupni su poslovni prihodi kostrenskog brodogradilišta u prošloj godini iznosili 85,4 milijuna eura, što je rast za 0,33 posto u odnosu na 2022. godinu, dok su poslovni rashodi rasli brže, za 2,6 posto, na 79,5 milijuna eura.

Iz Lenca navode i kako je za prošlu godinu obračunata amortizacija od 6,5 milijuna eura. Promatrajući zajedno ostvarenu dobit nakon oporezivanja s amortizacijom, Viktor Lenac je i u 2023. ostvario akumulaciju sredstava nužnih za obnovu doka 11 od značajnih 11 milijuna eura, koji osiguravaju nastavak ulaganja, neovisno o dinamici i visini budućih dugoročnih zaduženja planiranih u tu svrhu, stoji u izvješću.

Navode da je, sveukupno gledajući, ukupna EBITDA zadovoljavajuća, posebice imajući u vidu da Viktor Lenac pola godine nema na raspolaganju najveći plutajući dok, kao najvažniji kapacitet za remontnu djelatnost.

Tijekom godine u alate i zamjenu opreme uloženo je oko 900 tisuća eura, a najvažnije ulaganje je obnova doka 11 i izgradnja novih pontona, kojima će se zamijeniti dotrajali, što je povjereno brodogradilištu 3. maj. Radovi su započeli krajem srpnja 2023., a očekuje se da će pontoni biti dovršeni i isporučeni sredinom 2024. Istodobno se u Lencu obnavljaju čelične strukture na doku, kako bi se maksimalno iskoristilo vrijeme u kojem je dok 11 izvan operativne funkcije.

Potkraj prošle godine u Brodogradilištu Viktor Lenac je bilo 317 zaposlenih radnika, šest radnika manje nego krajem 2022. godine, a prosječna mjesečna neto plaća lani je iznosila 1374 eura, navodi se u izvješću.