LETARGIJA NA BURZI

Brodari povukli Crobex prema dolje

23.01.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Kraj tjedna protekao je u pesimističkom ozračju koje je prevladavalo i proteklih nekoliko dana. Crobex je u petak oslabio za dodatnih 0,91 posto, a tjedni minus dostigao je 2,44 posto. Predvodnice negativnog trenda bile su brodarske i građevinske dionice

Nizak intenzitet trgovanja u petak rezultirao je redovnim prometom od svega 16,7 milijuna kuna. U društvo milijunaša ušle su samo dvije najlikividnije dionice – T-HT i Atlantska plovdba. Dionica T-HT-a pretrpjela je blagi pad na 220 kuna, a navala prodavatelja znatno jače je pogodila Atlantsku plovidbu i ostale brodarske dionice. Zadnja cijena Atlantske plovidbe potonula je za 3,62 posto, unatoč solidnom oporavku BDI indeksa vozarina za rasute terete. Investitore u brodarske dionice pokolebala je vijest kako je jedan od vodećih svjetskih brodara, grčki DryShips, objavio da će zadnje lanjsko tromjesečje zaključiti s gubitkom, te je najavio smanjivanje flote i suspenziju isplate dividende.

Značajan doprinos padu indeksa dale su i građevinske dionice (IGH, Ingra, Tehnika, Dalekovod, Hidroelektra i Viadukt), a među istaknutim gubitnicima našli su se i Konzum, Đuro Đaković holding, AD Plastic, Končar EI i PBZ.

Dionica Konzuma potonula je za osam posto pod utjecajem špekulacija da Agrokor razmatra prodaju trgovačkog dijela grupe. Vijest da je Đuro Đaković holding odlučio prodati 50-postotni udjel u tvrtki Đuro Đaković Montaža njemačkom Bilfinger Bergeru za 500 kuna po dionici razočarala je sudionike tržišta. Pritisak prodavatelja srušio je cijenu dionice ĐĐ holdinga za 4,11 posto.

Europski burzovni indeksi u petak su nakratko potonuli na najnižu razinu u zadnjih šest godina uslijed jačanja zabrinutosti ulagača oko daljnjih gubitaka u financijskom sektoru, a pritiske su potencirali i loši makroekonomski pokazatelji.

Pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.