MAKROEKONOMSKA NESTABILNOST

Britanski vlasnik tvrtke Belišće upozorio na nepovoljne uvjete poslovanja

03.09.2019 u 16:47

Bionic
Reading

Britanski proizvođač ambalaže DS Smith, vlasnik tvrtke Belišće, upozorio je u utorak na kontinuirano nepovoljne uvjete poslovanja, potvrdivši ipak prognoze poslovnih rezultata za cijelu godinu

Makroekonomska neizvjesnost počela je utjecati na obujam prometa u međunarodnoj trgovini, što znači i manju potražnju za ambalažom, objašnjavaju u britanskoj tvrtki u preliminarnim poslovnim procjenama, objavljenim uoči skupštine dioničara.

Kao dodatni nepovoljni faktor izdvajaju i slabu prodaju u Njemačkoj. Najveće europsko gospodarstvo na rubu je recesije zbog naglog pada izvoza, posebno u Veliku Britaniju uoči brexita, tumače u DS Smithu.

Očekuju da će uspjeti prebroditi te teškoće novim poslovima u SAD-u i drugim europskim zemaljama. Ukazuju i na povoljan utjecaj cijena, koje su zahvaljujući dobroj reputaciji uspjeli zadržati na visokoj razini, paralelno kočeći rast troškova.

Stoga su potvrdili važeće procjene godišnjih poslovnih rezultata.

"Unatoč nastavljenim oscilacijama u makroekonomskom okruženju i troškovima inputa, naš fokus na cjenovnu disciplinu, povećanje marži, intenzivnije poboljšanje troškova i efikasnosti i generaciju gotovine podupiru naša očekivanja o nastavku pozitivnog trenda u ovoj godini", dodaje se u priopćenju.

„Temeljni pokretači potražnje za održivom valovitom ambalažom i dalje su snažni, a naša vodeća ponuda za klijente u sektoru robe široke potrošnje i u internetskoj prodaji ulijeva nam povjerenje da ćemo uspjeti povećati obujam prodaje i udio u tržištu", rekao je izvršni direktor DS Smitha Miles Roberts.

U Hrvatskoj je DS Smith uz tvrtku Belišće vlasnik proizvođača plastične ambalaže Kaplast iz Vojnića.