NOVI VAL PRIVATIZACIJE

Bratušek u Moskvi: Ulažite u Sloveniju

12.12.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Slovenska premijerka Alenka Bratušek pozvala je u utorak u Moskvi ruske poslovne ljude da ulažu u Sloveniju, u okviru novog vala privatizacije državne imovine

'Slovenija nije samo prekrasna država nego i zemlja velikih prilika', rekla je Bratušek na poslovnoj investicijskoj konferenciji na kojoj je sudjelovalo 60-ak većinom ruskih gospodarstvenika.

Bratušek je kao prioritetne zadaće svoje vlade navela stabilizaciju bankarskog sustava, koja će uslijediti prije kraja ove godine i u okviru kojega će banke biti dokapitalizirane, te bolje upravljanje portfeljom državne imovine, u okviru čega se predviđa prodaja 15-ak tvrtki i banaka. Početak stabilizacije bankarskog sustava uslijedit će odmah nakon što ovog tjedna budu objavljeni rezultati stresnih testova i pregleda kvalitete aktive slovenskih banaka, koje rade nezavisne međunarodne revizijske kuće.

S privatizacijom 'nestrateškog' dijela državne imovine Slovenija misli 'jako ozbiljno', naglasila je Bratušek, pozivajući ruske biznismene da iskažu svoj interes i sudjeluju u privatizaciji u Sloveniji. 'Postupci će se odvijati transparentno i preko javnih tendera i važno je da za naša poduzeća nađemo strateške partnere s dugoročnim interesom, takve koji će ih dalje razvijati', rekla je slovenska premijerka.

Sudionike investicijske konferencije pozdravio je i ruski ministar za veze i masovne komunikacije Nikolaj Nikiforov istaknuvši da Slovenija i Rusija imaju tople i prijateljske odnose te da je Slovenija strateški partner Rusije na Balkanu. Središnja uloga u razvoju gospodarskih odnosa, po njegovim riječima, pripada projektu plinovoda Južni tok, a investicijska konferencija može doprinijeti uklanjanju gospodarskih barijera i povećanju razmjene.

Bratušek se zauzela za jačanje gospodarske suradnje u oba smjera i povećanje ruskih ulaganja u Sloveniji te istaknula da je u zadnjih tjedan dana, s ciljem jačanja interesa za privatizaciju u Sloveniji, sudjelovala na investicijskim konferencijama slovenskih gospodarstvenika i stranih partnera u Duesseldorfu, Parizu i Milanu.

Bratušek će se u okviru posjeta Ruskoj Federaciji poslijepodne sastati i s ruskim premijerom Dimitrijem Medvedevim, dok je otpao planirani susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Mediji navode da je do otkazivanja susreta s Putinom vjerojatno došlo zbog dilema kako će Slovenija reagirati nakon što je Europska komisija prošlog tjedna objavila da bilateralni ugovori Rusije i zemalja Europske unije kroz koje će prolaziti trasa plinovoda Južni tok nisu u skladu s europskim zakonodavstvom odnosno europskom energetskom direktivom.