DOBRA SEZONA

'Blizu je i povoljno': Hrvati navalili na neumske plaže

05.07.2023 u 09:14

Bionic
Reading

Turistička sezona u Neumu ove je godine i više nego dobra. Turistički djelatnici zadovoljni su predsezonom, obećava kažu, i sezona, a već se pripremaju i za posezonu. Pritom je novitet sve veći broj turista iz Hrvatske na neumskim plažama, koji ranijih godina nisu ovamo dolazili, no sad se to promijenilo zbog prihvatljivih cijena nego u Lijepoj Našoj, tvrde turistički djelatnici

'Ono što nas iznenađuje je da imamo toliko gostiju iz Hrvatske. Dolazi nam dosta rezervacija iz Hrvatske jer ovdje mogu uživati u kvalitetnom odmoru po puno pristupačnijim cijenama i s manjim budžetom ostvariti puno veći broj dana nego što bi u nekim hrvatskim gradovima', ističe za Federalnu televiziju Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum.

Osim gostiju iz Hrvatske, ove godine je zbog povećanja obima posla novitet i uvozna radna snaga, najviše iz Nepala. Kako pojašnjava Tomislav Lovrić, vlasnik dva luksuzna hotela u Neumu, na ovu odluku se odlučio jer već godinama ima problem s brojem radnika u sezoni.

'Falilo nam je pet-šest ljudi za cijelu sezonu i kako je taj trend dovođenja radnika iz Nepala, Filipina i Indije zavladao u Hrvatskoj, s nekim prijateljima i poznanicima sam odlučio probati i sam. Došlo mi je sedam žena iz Nepala s kojima sam prezadovoljan', dodaje Lovrić.

Kaže za Federalnu televiziju da je ovakav pristup traženja radne snage budućnost, s obzirom na to da sve više mladih napušta BiH i teško je osigurati stalne radnike. Zbog procvata turizma posljednih godina na jedinom izlazu na more u BiH, izvjesno je da će potražnja radnika iz godine u godine biti sve veća.

Ipak, ljetovanje u Neumu ove je godine skuplje za 15 posto, no to nije utjecalo na dolazak gostiju i izvrsnu predsezonu turističkih djelatnika. Međutim oni koji su se zatekli na plažama kažu da su morali skratiti odmor zbog cijena, javlja Federalna televizija.

'Trenutno plaćam 120 KM, a mogu samo misliti koliko plaćaju oni koji su u hotelima. Nalazim se oko 200 metara od plaže. Moglo bi trajati četiri dana. Nezamislivo je da budemo ovdje deset dana kao što je to bilo prije', kaže Dino Silajdžić, turist iz Kaknja.

Unatoč poskupljenjima, cijene za građane BiH još su uvijek prihvatljive, pa se na plažama susreću sve generacije. Za strane goste cijene su pristupačne i znatno jeftinije od onih u regiji.

'Toplo more, ovdje je uvijek najtoplije, plaže su lijepe, čiste, a i put je ugodan, pogotovo sada preko Stoca, Milina', kaže turist iz Doboja Brano Čakarević. 'Cijene su dobre, jeftinije je nego u Poljskoj. Ostajemo tri dana, lijepo nam je ovdje', kaže za FTV Mihael, turist iz Poljske.