izvješće Eurostata

Blagi pad europske maloprodaje na mjesečnoj, ali snažan skok na godišnjoj razini

04.06.2021 u 12:41

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je obujam maloprodaje u travnju blago pao, prateći trend u uniji i eurozoni, dok je na godišnjoj razini zabilježen snažan rast na svim područjima, pokazalo je u petak objavljeno izvješće Eurostata

Promet u maloprodaji EU-a i eurozone pao je u travnju za 3,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima poskočio 3,2 posto u EU te 3,3 posto u eurozoni.

Najviše je na oba područja u travnju porasla prodaja neprehrambenih proizvoda, za 4,7 posto u EU, te za 5,1 posto u eurozoni.

Porasla je i prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda - za 1,9 posto u EU odnosno za dva posto u eurozoni.

Prodaja goriva je u EU bila stabilna, dok je u eurozoni porasla za malih 0,4 posto.

Slovenija s najvećim padom maloprodaje

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći je pad prometa u travnju na mjesečnoj razini imala Slovenija, za 10,4 posto.

Slijede Danska i Francuska s padom prometa za 8,6 odnosno šest posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u travnju pao za 0,9 posto u odnosu na ožujak kada je pao za 2,6 posto.

Najveći rast prometa bilježio je Portugal, za 4,3 posto. Slijede Latvija i Litva s rastom od 3,8 odnosno 3,7 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Italiju i Cipar.

Skok europske maloprodaje na godišnjoj razini

U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, kada su ograničenja za suzbijanje širenja koronavirusa bila u punom jeku, kalendarski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a poskočio je u ovogodišnjem travnju 22,4 posto, nakon revidiranog rasta od 12,4 posto u ožujku

U eurozoni je porastao za 23,9 posto, nakon revidiranog 13,1-postotnog rasta u ožujku.

Najviše je na oba područja u travnju na godišnjoj razini skočila prodaja goriva. U EU je skočila 54,3 posto a u eurozoni za 65,5 posto.

Slijedi skok prodaje neprehrambenih proizvoda, za 38,6 posto u EU i 42,6 posto u eurozoni. Dok je najslabije na oba područja rasla prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 3,4 odnosno 3,3 posto.

Sve europske zemlje bilježile rast

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u travnju na godišnjoj razini bilježio Luxembourg, za 46,1 posto. Slijede Francuska i Rumunjska s rastom prometa od 42,1 odnosno 41,7 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u travnju porastao 32,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 10,5-postotnog rasta u ožujku.

U nijednoj zemlji bloka obujam maloprodaje nije pao u travnju, no najslabiji rast imala je Njemačka, za 6,6 posto.