TRŽIŠTE VALUTA

Blagi oporavak rublja nakon intervencije središnje banke

25.02.2022 u 10:20

Bionic
Reading

Ruski rubalj u petak je blago ojačao i djelomično vratio gubitke od četvrtka, pokazuju podaci Moskovske burze koje prenose ruske Ria Novosti

Američki dolar po tim je podacima pao za 1,85 rubalja - na 83,4 rublja, a eura za 2,01 rublja - na 93,2 rublja.

U četvrtak je dolar dosegnuo maksimalnu vrijednost u odnosu na rubalj i vrijedio je 89,6 rubalja, a euro - na 99,99 rubalja što je najviše od 2014. godine kada je dosegnuo 100,74 rublja. Tadašnji visoki tečaj eura odražavao je sankcije uvedene zbog ruske aneksije Krima.

Kako bi stabilizirala situaciju na financijskom tržištu nastalu nakon jučer ujutro započete ruske vojne invazije na Ukrajinu, ruska središnja banka odlučila je u četvrtak započeti devizne intervencije i provoditi operacije kako bi osigurala dodatnu likvidnost bankarskom sektoru.

Ruski gospodarski i financijski sektor pod pritiskom je najavljenih oštrih sankcija zbog agresije na Ukrajinu.

Čelnici EU-a dogovorili su se o sankcijama Moskvi koje ciljaju na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne tvrtke, izjavila je predsjednica Komisije EU Ursula von der Leyen, u tweetu, rano u petak.

Američka vlada nametnula je nešto ranije sankcije i najvećoj ruskoj banci Sberbanku, najvećem kreditoru ruske ekonomije i banci s najviše štednih uloga. 

Američki predsjednik Joe Biden ranije je objavio mjere protiv druge najveće ruske banke VTB-a. 

Sjedinjene Države nametnule su sankcije i Bjerlorusiji, koja je upletena u invaziju na Ukrajinu.