TRŽIŠTE KAPITALA

Blag oporavak indeksa nakon rasprodaje u ponedjeljak

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala dan je započelo u crvenom teritoriju, kao nastavak negativnog sentimenta od ponedjeljka. Međutim, pozitivne vijesti s globalnih tržišta te nekoliko ohrabrujućih makroekonomskih vijesti, poput indeksa poslovne klime u Njemačkoj te objave spuštanja kamatnih stopa u Kini, rezultirale su zaokretom trenda. Indeksi su zaključili dan u zelenom teritoriju, pri čemu je CROBEX ojačao 0,5 posto dok je uži indeks CROBEX10 porastao 0,3 posto

Likvidnost je bila znatno skromnija nego dan ranije. Međutim, prikupljeno je nešto iznad 13 milijuna kuna, što je i dalje solidno za ove ljetne mjesece. Pet je izdanja prikupilo milijunske promete. Najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, s 2,6 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 2,6 posto.

Tek nešto manji promet od 2,3 milijuna kuna uknjižila je dionica Valamar Riviere, a pritom je porasla 3,2 posto. Po prometu slijedi dionica Podravke te je na 2,1 milijun kuna prometa ojačala 0,5 posto.

Među milijunašima su još bile dionice Hrvatskog Telekoma Ericsson Nikole Tesle, a dan su ipak zaključile u crvenom teritoriju. Dionica HT-a oslabila je 0,2 posto dok je dionica Ericssona potonula dodatnih 2,3 posto, što je svrstava među glavne jučerašnje gubitnike.

Titula gubitnika dana među likvidnijim izdanjima ipak ide dionici Kraša, čija je cijena pala 3,8 posto. Među istaknutim jučerašnjim gubitašima vrijedi još izdvojiti dionice Luke Rijeka, Leda i Vajdekoje su izgubile redom 1,9 posto, 1,4 posto i 0,7 posto.

Jučerašnje dobitnike predvodila je dionica Liburnia Riviera Hotela, uzletjevši 12,8 posto. Znatnije poraste još su ostvarile i dionice AD Plastika, RIZ-odašiljača i Maistre, koje su ojačale redom 9,4 posto, 8 posto i 7,6 posto.

Dobitnik dana
Liburnia Riviera Hoteli +12,80% 4540,00

Gubitnik dana Kraš -3,80% 431,00

Crobex +0,49% 1.739,97

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE