PODUZETNICI O ARBITRAŽI

'Biznis teče normalno, a Slovenci i Hrvati su prijatelji koji nikad nisu ratovali!'

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 30.07.2015 07:01
  • Objavljeno 30.07.2015 u 07:01
Branko Roglić, Emil Tedeschi, Ivica Todorić, Zvonimir Mršić

Branko Roglić, Emil Tedeschi, Ivica Todorić, Zvonimir Mršić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl, Boris Scitar, Robert Anic, Marko Lukunic

Afera arbitraže oko granice Hrvatske i Slovenije na Piranskom zaljevu neće ostaviti gotovo nikakve posljedice na poslovanje najvećih hrvatskih kompanija u Sloveniji, tvrde u domaćim korporacijama

Agrokor, Atlantic Grupa, Orbico i Podravka domaće su tvrtke za koje se može reći da im je biznis u velikoj mjeri izložen Sloveniji. Međutim, njihovi vlasnici ili diplomatski izbjegavaju komentirati aferu Piran ili su, pak, čvrsto uvjereni da je riječ o skandalu koji su zakuhali političari i koji nema veze sa njihovim svakodnevnim poslovanjem.

Posebno je slikovit Branko Roglić, vlasnik distribucijske tvrtke Orbico, jedan od pionira proboja hrvatskih poduzetnika na slovenskom tržištu te počasni konzul Republike Slovenije u RH. On smatra da afera nema niti će imati utjecaj na poslovanje i odnose između hrvatskih i slovenskih biznismena:

'Mislim da to nema nikakav utjecaj. Hrvatski i slovenski narod su dva prijateljska naroda koja su živjela u istoj državi. To su temelji prijateljstva. Afera je ne za slovenski narod, već za slovenske političare velika sramota. To se nije smjelo dogoditi', rekao je Roglić.

Iako mu je teško reći kako će se afera okončati, Roglić smatra da ona ni u budućnosti neće imati baš nikakav utjecaj na poslovanje. Što se poslovanja Orbico grupe u Sloveniji tiče, Roglić je zadovoljan ostvarenim rezultatom u 2014.:

'Zadovoljan sam kako su me Slovenci prihvatili kao poduzetnika i investitora. Rezultati su lani bili vrlo dobri, imali smo oko milijun i pol eura dobiti, ove godine očekujemo još i više', rekao je.

Zaključno, političarima poručuje da imaju na umu da su Hrvati i Slovenci dva naroda koja nisu nikad međusobno ratovala niti su imala većih prijepora, zbog čega bi problem granice trebali riješiti vrlo lako.

U Atlantic Grupi Emila Tedeschija komentiraju kako značajan dio svog uspjeha duguju činjenici 'da je kompanija uvijek bila neovisna od politike':

'Atlantic nije sudjelovao u procesima privatizacije, širo se akvizicijama uvijek kupujući od privatnih vlasnika i financirao se na neovisnom financijskom tržištu. U tom smislu političke trzavice i druge međudržavne nesuglasice nikada nisu u bitnome utjecali na poslovanje Atlantic Grupe te isto ne očekujemo ni u narednom periodu.'

Slovenija je za Atlantic Grupu strateški značajno tržište, a u ukupnim prihodima treće najvažnije tržište s regionalno značajnim brendovima poput Barcaffea, Argete i DonatMg-a.

U Agrokoru Ivice Todorića, koji ima uvjerljivo najveće poslovanje u Sloveniji, poručuju tportalu kako ne žele sudjelovati u raspravi o aferi s Piranskim zaljevom.

Todorić je nakon preuzimanja Mercatora postao najveći hrvatski poduzetnik u Sloveniji. Mercator je u toj zemlji lani imao prihod od prodaje viši od milijardu i pol eura, više od 11.000 zaposlenih te 879 trgovina. Prihod od prodaje na razini čitave grupe Mercator iznosio je lani 2,7 milijardi eura.

Posljednju veliku hrvatsku akviziciju u Sloveniji provela je koprivnička Podravka koja je za 64 milijuna eura preuzela Žito i tako zauzela veliki dio slovenske prehrambene industrije. Godišnji prihod Žita, naime, iznosi oko 900 milijuna kuna. Upitali smo i Podravku, koju vodi Zvonimir Mršić hoće li afera s granicom na Piranskom zaljevu imati utjecaj na njihovo poslovanje:

'Zadovoljni smo poslovanjem na tržištu Slovenije i odnosom tamošnjih potrošača prema našem proizvodnom asortimanu. Recentnom akvizicijom slovenske kompanije Žito, Podravka samo dodatno potvrđuje važnost tog tržišta za poslovanje naše kompanije.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!