uzbuna na tržištu

Bitcoin postavio novi rekord. ECB: To je strašna perspektiva!

05.03.2024 u 08:07

Bionic
Reading

Bitcoin je postigao najvišu cijenu ikada u ponedjeljak. To je važan trenutak za najpoznatiju kriptovalutu jer je prethodno bila u dugotrajnom razdoblju stagnacije, što je dovelo u pitanje dugoročnu stabilnost i održivost kriptotržišta

Bitcoinom se u ponedjeljak trgovalo po cijeni od 68,791 dolara, čime je nadmašio prethodni rekord od 68,789 dolara postignut 10. studenog 2021. godine.

Ovaj rast vrijednosti bitcoina posljedica je prije svega odobrenja američkih regulatora za ETF-ove vezane uz digitalnu imovinu.

ETF-ovi su financijski instrumenti koji su omogućili tradicionalnim investitorima da ulaze na kriptotržište, što je podržalo rast cijena bitcoina. Ovaj rast cijena donosi novu dinamiku tržištu kriptovaluta i otvara mogućnosti za nove investitore.

Odobrenje za pokretanje 'spot' (trenutačnih) bitcoin ETF-ova rezultat je dugogodišnjeg lobiranja kriptotvrtki i dolazi nakon što je sud presudio da su razlozi regulatora za odbijanje aplikacija za bitcoin ETF 'proizvoljni i kapriciozni'. To znači da su ETF-ovi usmjereni na praćenje stvarne tržišne cijene bitcoina u stvarnom vremenu. Prvih 11 takvih ETF-ova lansirano je u siječnju.

Nakon samo mjesec dana oni su potaknuli više od 4,2 milijarde dolara neto novih ulaganja, prema podacima Bloomberga.

Bitcoin je pokazatelj za širi kriptosektor vrijedan dva bilijuna dolara, čiji je ugled uzdrman serijom negativnih događaja: visokoprofilni bankroti burzi i kreditora, nestabilna fluktuacija cijena i progon Sama Bankman-Frieda, nekadašnjeg kripto celebrityja koji je osuđen u studenom zbog krađe milijardi dolara od korisnika na svojoj burzi FTX, koja je propala krajem 2022. godine.

Čineći više od polovice svih kriptovaluta u opticaju, bitcoin je porastao više od 200 posto u posljednjih 12 mjeseci, prema CoinMarketCapu.

Prošli tjedan dužnosnici Europske središnje banke (ECB) rekli su da je 'prava vrijednost bitcoina i dalje nula eura'.

'Za društvo je ponovni ciklus rasta i pada bitcoina strašna perspektiva. A kolateralna šteta bit će golema. Aktualna cijena tokena nije pokazatelj njegove održivosti', upozorili su iz ECB-a.