PUT OD DNA DO VRHA

Billa najpovoljniji supermarket

16.07.2012 u 14:51

Bionic
Reading

Trgovački lanac Billa najpovoljnije je mjesto za kupnju u Zagrebu i Osijeku. Getro, Konzum, Mercator i Interspar su u sredini ljestvice, dok su Plodine i Kaufland na začelju

Prema istraživanju portala Supermarketi.info, Billa je u samo tri mjeseca prošla put od najnepovoljnijeg supermarketa do apsolutnog pobjednika. Prema kriteriju ukupne povoljnosti iskazane SM indeksom, uspjela je čak na drugo mjesto pomaknuti i dosadašnjeg zagrebačkog kralja najpovoljnijih cijena - Getro. Konzum, Mercator i Interspar su u sredini ljestvice, dok su Plodine i Kaufland na začelju.

Prema kriteriju najjeftinije jedinične košarice, Billa s iznosom od 2.194,11 kuna prednjači ispred Konzuma i Getroa. U sredini ljestvice su Mercator i Interspar, a najskuplje košarice imaju Kaufland i Plodine. Razlika između najpovoljnijeg (Billa) i najnepovoljnijeg (Plodine) supermarketa iznosi 117,74 kuna.

Generalni podaci o kretanju pokazuju da je u srpnju nastavljen trend pojeftinjenja većine artikala. Lista pojeftinjenja 2,5 puta je veća od liste poskupljenja. Najviše je pojeftinilo sezonsko voće i povrće, a značajan pad cijena bilježe i glatko i oštro brašno te maslac. Umjereno su pojeftinili dječja hrana i proizvoda za djecu.

Najveća ovomjesečna poskupljenja zahvatila su većinu agruma. Naranča je u prosjeku skuplja 39,83 posto a limun 52,02 posto. Žuti luk je skuplji u prosjeku 59,68 posto, a češnjak 44,14 posto.