Pilot-projekt

Beč sprema taksi revoluciju: Sva vozila bit će električna, evo kako će se puniti

20.09.2021 u 14:21

Bionic
Reading

Od 2025. godine samo će taksiji s nultom emisijom stakleničkih plinova raditi u Austriji. Više od 99 posto bečkih taksija još nije električno, pa se Beč pridružio pilot-projektu koji predviđa električne taksije i posebnu tehnologiju punjenja

Tvrtka Easelink iz Graza razvila je sustav naplate s kojim žele pojednostaviti prijelaz na električne automobile za taksi tvrtke. Sustav su do sada podržavali gradovi Beč i Graz. U sljedeće dvije godine bit će postavljeno osam punionica u Beču i bit će osigurano 56 vozila opremljenih ovom tehnologijom. Vozač automobila neće biti spojen na stanicu za punjenje, ali će automobil, koji je opremljen konektorom na šasiji, biti pritisnut na gumb spojen na ploču za punjenje na tlu.

„Ploča je u osnovi punionica koja se puni na isti način kao i drugi stupci za punjenje. Električna energija putuje iz mreže, a zatim automatski s ploče u automobil ”, rekao je osnivač Easelinka Hermann Stockinger. Uz pomoć ove ploče taksisti će se moći puniti bez napuštanja automobila ili u potrazi za električnim punjačima.

"Ovo je inovativan projekt na međunarodnoj sceni koji bi mogao održivo promijeniti gradski promet. Prelaskom na električni taksi dobiva i grad i stanovnike. Na taj način smanjujemo količinu emisija i opseg prometa, a istodobno poboljšavamo kvalitetu zraka u našem prekrasnom gradu ", objasnio je bečki pročelnik za financije i gospodarstvo Peter Hanke.

U projekt je uključena i bečka energetska tvrtka Wien Energie koja će opskrbljivati ​​električne energije iz obnovljivih izvora za ploče za punjenje. Budući da je projekt tek u pilot fazi, cijena sustava punjenja još nije poznata. Prvi paneli za naplatu taksija bit će postavljeni u trećem bečkom okrugu.

  • +5
Gužva na Bregani Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL