ZNATNO VIŠE OD OČEKIVANJA

BDP u trećem kvartalu potonuo 1,9 posto

30.11.2012 u 11:16

Bionic
Reading

Hrvatski bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju 2012. realno je manji za 1,9 posto u odnosu na isto tromjesečje 2011, pokazuje prva službena procjena Državnog zavoda za statistiku. To je osjetno više od očekivanja analitičara koji su u anketi Hine procijenili da je BDP u trećem tromjesečju pao 1,5 posto

Podaci DZS-a o kretanju BDP-a u trećem tromjesečju potvrđuju slabljenje gospodarstva četvrti kvartal zaredom, doduše nešto sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP potonuo 2,2 posto.

Domaće gospodarstvo na silaznoj je putanji još od početka 2009. godine. Samo u dva navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, blago je provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.

Na pad BDP-a u trećem kvartalu upućivali su makroekonomski pokazatelji o kretanju osobne potrošnje, industrijske proizvodnje, realnih plaća i nezaposlenosti. Ipak, analitičari su očekivali da će dobra turistička sezona ublažiti pad BDP-a.

Međutim, pokazalo se da pozitivni učinci turističke sezone znatno slabiji od očekivanja. Na to upućuju i jučer objavljeni podaci Ministarstva financija, prema kojima su ukupni prihodi u turističkim djelatnostima u prvih devet mjeseci bili svega 3,25 posto viši nego u istom razdoblju lani.

Objava snažnog pada BDP-a još je jedan 'hladan tuš' za Vladu, nakon što je jučer kreditna agencija Fitch snizila prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske.