PRVA PROCJENA

BDP u prvom tromjesečju pao 0,9 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.05.2011 12:11
  • Objavljeno 27.05.2011 u 12:11
bdp pad

bdp pad

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine realno je pao za 0,9 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. To je nešto veća stopa pada nego u tromjesečju prije, s obzirom da je u četvrtom tromjesečju 2010. u odnosu na četvrti kvartal 2009. BDP realno pao za 0,6 posto

Pad BDP-a počeo je u prvom kvartalu 2009., a u dvogodišnjem je razdoblju, prekinut jedino u trećem tromjesečju prošle godine, kada je zabilježen njegov blagi rast, za 0,3 posto u odnosu na isto tromjesečje godine prije. Godišnji BDP za 2010. realno je smanjen za 1,2 posto u odnosu na 2009. godinu, a u 2009. BDP je pao za 6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Državni zavod za statistiku danas je objavio prvu procjenu tromjesečnog BDP-a, a objavu detaljnijih podataka najavljuje za 20. lipnja.

Ekonomski su analitičari očekivali pad hrvatskog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine, s obzirom na realan pad prometa u trgovini na malo u ožujku za 2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što govori o slabosti domaće potrošnje, opadanje industrijske proizvodnje i aktivnosti građevinarstva te podatke o padu robnog izvoza u prvom tromjesečju ove godine.

Analitičari u nastavku godine očekuju blagi oporavak, ali su smanjili svoje ranije procjene rasta hrvatskog gospodarstva. Prije tri mjeseca osam makroekonomista procjenjivalo je u anketi Hine da će BDP u 2011. godini u prosjeku porasti 1,4 posto (u rasponu od 1 do 1,8 posto), dok sada u prosjeku očekuju rast od 1,2 posto (u rasponu od 1 do 1,6 posto).

I Hrvatska je narodna banka smanjila svoju procjenu rasta BDP-a u ovoj godini, s ranijih 1,4 posto na 1 posto, a posljednjih su tjedana i međunarodne institucije smanjile procjene rasta hrvatskog gospodarstva.

Misija MMF-a u nedavno objavljenoj zaključnoj izjavi nakon višednevnog boravka u Hrvatskoj iznijela je procjenu o rastu hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 1 posto, dok su ranije prognoze MMF-a govorile o rastu za 1,3 posto.

Europska komisija snizila je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2011. na 1,1 posto, dok je u jesenskim prognozama očekivala rast od 1,5 posto. Svoj procjenu rasta za Hrvatsku nedavno je snizila i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), sa 2 posto u siječanjskim na 1,4 posto u prognozama objavljenim sredinom svibnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi