bezvrijedno crno zlato

Barel nafte u Americi više ne vrijedi ništa, ostvaruje se donedavno nezamisliv scenarij?

20.04.2020 u 20:42

Bionic
Reading

Ključne cijene nafte u SAD-u jure prema negativnim iznosima nakon što su pale na samo jedan cent za barel. Razlog je potpuni prekid potražnje za ovim još uvijek ključnim energentom nakon izbijanja pandemije koronavirusa. Naime, naftu zbog straha od usporenog oporavka nitko ne želi kupovati, skladišni kapaciteti su krcati, pa će proizvođači kupcima plaćati da kupe naftu

Tako je, kako piše The Financial Times, indeks West Texas Intermediate (WTI), tu ponedjeljak izgubio 99 posto svoje vrijednosti, a vrijednost isporuka nafte u idućih šest mjeseci pala je na nikad nižu razinu, nakon upozorenja da će skladišni kapaciteti rafinerijskog središta Crushing u Oklahomi biti potpuno popunjeni već kroz nekoliko tjedana.

CME Group, operater burze na kojoj se trguje WTI-jem, zatekao je investicijsku javnost priopćenjem kako bi već sutra cijene nafte mogle otići u minus. To u praksi znači da će proizvođači kupcima plaćati da kupuju njihovu naftu kako bi odgodili zatvaranje naftnih polja.

To se već, kako piše Reuters obistinilo svega 20-ak minuta prije kraja trgovanja u SAD-u, kada je cijena pla na -8 dolara za barel.

Ovaj pad cijene nafte posljednji je indikator dubine krize u kojoj se našao cijeli donedavno vrlo lukrativni naftni sektor. Mjere izolacije koje provode u većoj ili manjoj mjeri gotovo sva ekonomski važna svjetska gospodarstva srezala su potražnju za naftom, a na horizontu se još ne nazire kada bi se taj trend mogao početi mijenjati.

Kolaps cijene nafte posebno će boljeti američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je dao sve od sebe kako bi zaštitio američku naftnu industriju od udara koronakrize, a zdušno je podupro smanjenje proizvodnje Rusije i država članica naftnog kartela OPEC, koje je trebalo stabilizirati cijenu ovog ključnog energenta.

  • +7
svjetske burze, burza, koronavirus Izvor: EPA / Autor: YONHAP