HRVATSKA UDRUGA BANAKA

Banke će pomoći građanima u krizi

09.12.2008 u 14:57

Bionic
Reading

U slučaju da se obistine crni scenariji, banke će izlaziti ususret onima koji ostanu bez posla ili se na drugi način nađu u situaciji da ne mogu vraćati dugove, izjavio je u Saboru predsjednik Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček

'U slučaju crnog scenarija, banke će izlaziti ususret građanima, jer je i bankama stalo da se dugovi vrate, pa makar i za duže vrijeme i po nižim kamatama', rekao je Bohaček, pozivajući građane u nevolji da dođu u banku kako bi se dogovorili o reprogramu dugova, a banka će im, kaže, ovisno od slučaja do slučaja izlaziti u susret.

Odbacio je tvrdnje predsjednika Odbora za financije Gorana Marića (HDZ) koji je banke prozvao da nisu društveno odgovorne, odnosno da nisu spremne podnijeti svoj dio krize, da ne žele kreditirati gospodarstvo, te da dižu kamate, unatoč 15-16 milijardi viška likvidnosti zbog spuštanja stope pričuve i porasta štednje.

Marić je, na sjednici Odbora, bankama poručio kako bi se trebali ugledati u talijanske ili britanske banke, koje su na godinu dana zamrznule povrat kredita socijalno ugroženim građanima, odnosno koje po nižim stopama kreditiraju gospodarstvo.

Bohaček je nakon sjednice novinarima objasnio da je takvo što nemoguće bez državnih subvencija. 'Banke rade po strogim pravilima HNB-a i ne mogu neodgovorno posuđivati novac. Što biste rekli kad biste došli u banku dići svoju ušteđevinu, a banka vam odgovori, ne možemo to učiniti, jer smo posudili vašem kolegi, koji nije vratio', rekao je Bohaček.

Odbacio je i tvrdnje da su banke zaradile na povećanim kamatama, ističući da je rast kamata i manji nego što se moglo očekivati, ističući da su kamate u Hrvatskoj rasle sporije od onih koje banke plaćaju za svoje zaduživanje u inozemstvu.

Odbor za financije podržao je danas Vladin prijedlog državnog proračuna za 2009., a svoje protivljenje najavila je oporba, nezadovoljna jer planirani deficit nije usmjeren prema gospodarstvu.

Oporbenjaci su uvjereni i da se u krizi neće moći ostvariti planirano povećanje proračunskih prihoda od PDV-a i poreza na dobit.