REAKCIJA HUB-a

Bankarima nejasan SDP-ov prijedlog

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 01.04.2009 14:17
  • Objavljeno 01.04.2009 u 12:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Komentirajući za tportal SDP-ove najave da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o posebnom porezu na kamate, Zoran Bohaček, direktor HUB-a, istaknuo je da je SDP-ov prijedlog nejasan te podsjetio da banke posluju sukladno tržišnim uvjetima

Prema SDP-ovom prijedlogu, banke koje drže kamate na stambene kredite do sedam posto bile bi pošteđene posebnog poreza, dok bi one koje imaju više kamate plaćale 40 posto poreza.

Direktor HUB-a Zoran Bohaček kaže da je SDP-ov prijedlog nejasan te podsjeća da banke posluju sukladno tržišnim uvjetima.

U HUB-u kažu da ne mogu komentirati pojedinačne izjave nego samo ponoviti postavke koje utječu na kretanje kamatnih stopa, koje su tržišna veličina i na čije formiranje utječe niz faktora, a u ovom trenutku najznačajniji je da su inozemna sredstva postala manje dostupna i skuplja nego što su bila prije izbijanja krize jer su porasle i premije rizika koje plaća Hrvatska.

'Ako se banke više okreću domaćim izvorima sredstava, nove depozite mogu privući višom cijenom, pa kamatne stope koje banke plaćaju na te izvore, u posljednje vrijeme rastu. Regulatorni trošak (obvezna pričuva i ostale mjere HNB-a) isto je tako u porastu posljednjih godina, a njega treba pribrojiti trošku sredstava, koji na kraju uvjetuje aktivnu kamatnu stopu na tržištu kredita.

Istovremeno su kamatne marže (razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa) pale na povijesno najnižu razinu, a podaci pokazuju da je kamatni trošak u cijelom sustavu rastao brže nego kamatni prihod, što znači da banke nisu prevalile cijelo povećanje ulaznog troška na svoje klijente.

Bankama nikako nije u interesu dizati kamate na kredite jer svako poskupljenje može povećati i broj onih koji te kredite neće moći vraćati. Međutim, kad za banke to nije više poslovno održivo, one moraju reagirati i prilagoditi kamatne stope promijenjenim uvjetima rasta cijena izvora sredstava i troškova koji trenutačno vladaju na inozemnom i domaćem tržištu', izjavio je Bohaček.

Na tvrdnje SDP-a da hrvatski građani plaćaju i do 50 posto više kamatne stope nego oni u eurozoni, Bohaček odgovara: 'Iako je HUB i nedavno podacima dokumentirao da su kamatne stope u Hrvatskoj na razini kamatnih stopa u EU-u, kao i to da se manipulira podacima o visokoj profitabilnosti banaka koji ne stoje, opet se te netočnosti demagoški pokušavaju plasirati javnosti.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi