FINANCIRANJE HOLDINGA

Bandiću nije dosta što se jeftino zadužio, ide i s narodnim obveznicama

19.07.2016 u 12:37

Bionic
Reading

Era jeftinog novca pomazila je i Bandićev Zagrebački holding. Ovoga tjedna zagrebačka komunalna tvrtka izdala je sedmogodišnje obveznice u iznosu od 1,8 milijardi kuna uz rekordno nisku kamatnu stopu od 3,875 posto

Čelnica Holdinga Ana Stojić Deban pohvalila se kako se radi o najnižoj kamatnoj stopi po kojoj se neko trgovačko društvo ili grad zadužilo na domaćem tržištu kapitala. Doduše, malo je pretjerala jer je prije nekoliko tjedana Tedeschijeva Atlantic grupa izdala petogodišnje obveznice uz fiksnu kamatnu stopu od 3,125 posto.

Sredstva prikupljena novim izdanjem ZG holding iskoristit će refinanciranje obveznice izdane 2007. u iznosu od 300 milijuna eura. Uvjeti novog izdanja znatno su povoljniji u odnosu na spomenutu obveznicu koja je nosila kamatnu stopu do 5,5 posto. Tako će financijski efekti ove transakcije uštede od oko 195 milijuna kuna s obzirom na to da su snižene kamatne stope i prinosi. Usto, nova obveznica izdana je u kunama što znatno smanjuje valutni rizik.

Inače, ZG holding lani je popravio financijske pokazatelje što je svakako pozitivno utjecalo na uvjete zaduživanja. U 2015. Holding je smanjio dugoročne obveze za pet posto (na 11 milijardi kuna), blago je povećao prihode (na 5,4 milijarde kuna) i gotovo udvostručio dobit (na 121 milijun kuna).

Zadovoljan povoljnim uvjetima zaduživanja, gradonačelnik Milan Bandić najavio je još jedno izdanje obveznica koje će biti ponuđene građanima. 'Sljedeća tranša od 500 milijuna kuna bit će usmjerena prema građanima, a to se izdanje očekuje za tri do četiri mjeseca', rekao je Bandić.

Podsjetimo, početkom srpnja država je izdala petogodišnje obveznice uz kamatnu stopu od 2,75 posto i prinos od 2,85 posto što je povijesno najniži prinos od 2001. kada je država započela s izdanjima obveznica na domaćem tržištu.

Unatoč činjenici da su uvjeti financiranja i za domaće kompanije i za državu sve povoljniji, nema mjesta za euforiju barem dok susjedne zemlje postižu znatno niže kamatne stope, a vodeće europske gospodarske sile već izdaju obveznice uz negativan prinos.

Tako je Njemačka sredinom prošlog tjedna izdala 10-godišnje obveznice uz prinos od –0,05 posto što znači da će ulagači nakon deset godina dobiti manji iznos od uloženog.