SPOR OKO ZAGREPČANKE

Bandić uzvratio Radiću: Uzet ćemo IGH-u predujam!

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 03.12.2009 15:36
  • Objavljeno 03.12.2009 u 14:44
ivo čović bandić jure radić

ivo čović bandić jure radić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Nakon što je IGH putem Zagrebačke burze objavio da je odustao od kupnje zemljišta Zagrepčanke, danas je i Zagrebački holding izvijestio javnost da je raskinuo ugovor o kupoprodaji. Kako je Holding zbog odustajanja Instituta IGH odlučio zadržati uplaćeni predujam, moglo bi doći i do pravnog spora između sada već bivših partnera

Na temelju jasnih i nedvosmislenih izjava ovlaštene osobe Instituta IGH, da u ugovorenom roku neće ispuniti ugovorenu obvezu na isplatu kupoprodajne cijene, te radi sprečavanja daljnje štete koju trpi, Zagrebački holding je dana 2. prosinca 2009. raskinuo Ugovor o kupoprodaji i Dodatak Ugovoru o kupoprodaji Zagrepčanke, stoji u priopćenju Holdinga.

Zagrebački holding najavio je da će zadržati uplaćene iznose jamstva i ugovornih kamata zbog neispunjavanja ugovornih obveza od strane Instituta IGH. 'Postoji ugovor prema kojem Grad Zagreb ima pravo uzeti predujam od kupca koji je odustao', potvrdio je stajalište Holdinga gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare povodom polovice predsjedničke kampanje, dodajući da će Grad naći novog kupca za Zagrepčanku.

Tako će IGH raskidom ugovora s Holdingom ostati ukupno bez 7,5 milijuna eura, pet milijuna eura koje je uplatio kao jamstveni polog i 2,5 milijuna eura kamata.

Burno reagirajući na upit koliko poreza je Grad morao platiti zbog propale prodaje Zagrepčanke, Bandić je rekao da je 'riječ o sitnom iznosu prema onom što ćemo dobiti od novog kupca'. Još jednom je ponovio da se ponosi poslom oko Zagrepčanke jer je 'stvarna vrijednost te nekretnine 10 puta veća od one koju je Grad platio'. Dodao je da nikomu 'neće proći' teze o gradskom bankrotu i lošim potezima gradske uprave, jer je u proteklih 10 godina kupljeno nekretnina vrijednih 500 milijuna eura, a uloženo je više nego u zadnjih 30 godina. 'To želim preslikati i na državu', zaključio je Bandić. 

Sudeći prema razlozima koje su dvije strane navele za raskid ugovora, na pomolu je pravni spor između Instituta IGH i Zagrebačkog holdinga. Naime, IGH je u svom obrazloženju kao razlog odustajanja od posla naveo neotklanjanje pravnih nedostataka na nekretninama koje su predmet kupoprodaje. S druge strane, Zagrebački holding u priopćenju navodi da je ispunio sve svoje ugovorne obveze prema Institutu IGH, koji je navedenu nekretninu kupio po principu 'viđeno-kupljeno', nakon što je upoznat sa zemljišno-knjižnim stanjem nekretnine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi