gradska ljekarna i uriho

Bacili se na proizvodnju domaćih zaštitnih maski i antiseptika: Prva serija od 4000 maski planula u jednom danu, potražnja je nevjerojatna! Morat ćemo udvostručiti proizvodnju

13.03.2020 u 12:31

Bionic
Reading

Gradska ljekarna Zagreb, suočena s velikim nedostatkom zaštitnih maski i antiseptika uslijed izbijanja epidemije koronavirusa, mobilizirala je vlastite snage i pokrenula proizvodnju. Sama ljekarna proizvodi antiseptik, dok zaštitne maske za njih šivaju radnici institucije URIHO. Iako dnevno proizvedu po 4000 zaštitnih maski, tržište ih lako proguta pa su prve serije isporučene ljekarni odmah rasprodane

URIHO, inače ustanova za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, godinama već proizvodi zaštitne maske, no do epidemije napravili su ih samo oko tisuću jer potražnja za njima nikad nije bila velika, gotovo pa je bila nepostojeća. Dolaskom koronavirusa sve se dramatično promijenilo te sadašnju proizvodnju od 4000 maski na dan idući tjedan planiraju udvostručiti.

'Prve količine isporučene su našoj ustanovi i rasprodane zbog izuzetno velike potražnje. Isporuka zaštitnih pamučnih maski za našu ustanovu trebala bi biti redovita, u količinama koje odgovaraju proizvodnim kapacitetima URIHO-a te ćemo se truditi istima redovito opskrbljivati naše sugrađane', kažu za tportal u Gradskoj ljekarni Zagreb.

Same maske proizvode se od pamuka, bijele su boje, mogu se iskuhavati na 95 stupnjeva u perilici te glačati i ponovno koristiti, što im je najveća prednost u odnosu na jednokratne maske. Isporučuju se u dvije varijante - jednoslojne koštaju 4,5 kuna po komadu, dok deblje maskice koštaju 6,5 kuna po komadu.

Osim maski, Gradska ljekarna proizvodi antiseptik Dermsept ET otopina. Dostupan je kao sprej od 50 ml za dezinfekciju kože (ruku), a upravo ta veličina čini ga izuzetno zgodnim za nošenje u svakoj prilici.

  • +15
Proizvodni pogon u Urihu Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'Proizvodi ga naš Galenski laboratorij koji redovito opskrbljuje naše ljekarne, međutim treba imati na umu to da je potražnja za antisepticima u Hrvatskoj trenutno izuzetno velika', zaključuju.

Dolaskom koronavirusa u Hrvatsku, kirurške zaštitne maske su preko noći planule. U velikoj nestašici zabilježeni su brojni neetični pokušaji zarade na krizi, pa su se takve maske u internetskim oglasnicima prodavale (i još se prodaju) po cijenama i do 50 kuna za komad, zbog čega je inicijativa Gradskih ljekarni Zagreb posebno vrijedna u ovim kriznim trenucima.