HRVATSKO TRŽIŠTE JE SIGURNO?

Bačić tvrdi da je opskrba naftnih derivata u Hrvatskoj stabilna

07.06.2022 u 17:07

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić poručio je u utorak kako nema mjesta nikakvim dvojbama i sumnjama oko sigurnosti opskrbe hrvatskog tržišta jer je Hrvatska sigurna u kvalitetnu opskrbu naftnim derivatima

"Od premijera Andreja Plenkovća i ministra gospodarstva Davora Filipovića upoznati smo da je stabilna opskrba naftnih derivata u Hrvatskoj te da nema mjesta nikakvim dvojbama niti sumnjama oko sigurnosti opskrbe hrvatskog tržišta. Tim više jer ulazimo u turističku sezonu kada dolazi do značajnog povećanja trošenja naftnih derivata u Hrvatskoj", rekao je Bačić novinarima u Banskim dvorima nakon sastanka vladajuće koalicije.

Ministar Filipović, kazao je, obavio je razgovore sa svim glavnim naftnim opskrbljivačima koji su ga izvijestili da neće doći do nestašice naftnih derivata u Hrvatskoj. "Hrvatska je stabilna i sigurna u kvalitetnu opskrbu naftnim derivatima", poručio je Bačić.

Izvijestio je da su članovi vladajuće koalicije podržali vladine odluke koje se odnose na ograničavanje rasta cijena naftnih derivata u Hrvatskoj ocijenivši da je vlada time, kada raste cijena sirove nafte na Mediteranskom tržištu, značajno pomogla poslodavcima i smanjila udar na standard građana.

Poboljšanje zakonodavnog okvira kojim je definirana provedba referenduma

Bačić je rekao i da su ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i on upoznali koalicijske partnere vezano uz izmjene Ustava kada se radi o unaprjeđenju okvira za primjenu neposrednog izjašnjavanja građana. Napominjući kako je Zakon o referendumu u drugom čitanju u Hrvatskom saboru, istaknuo je da je stav vladajuće većine da se zaustavi rasprava o tom konačnom prijedlogu zakona te, kao prethodno pitanje, definiraju izmjene Ustava kojim bi se značajno poboljšala cjelokupna referendumska inicijativa.

Na novinarski upit, pojasnio je kako žele da u ovom trenutku ustavne promjene budu ograničene na poboljšanje zakonodavnog okvira kojim je definirana provedba referenduma jer, smatra, ako izmjene Ustava učine širokim onda bi one bile osuđene na propast jer će svi oni koji ih moraju podržati u Sabori izraziti svoje želje koje mogu biti svjetonazorske, ideološke ili neke druge.

Ocijenivši kako za poboljšanje referendumskog zakonodavnog okvira imaju dovoljnu podršku u Saboru, Bačić je najavio da će, kao predsjednik Kluba HDZ-a i predsjednik saborskog Odbora za Ustav, održati sastanke sa predsjednicima ostalih oporbenih saborskih klubova na tu temu.

Izvijestio je i da je vladajuća koalicija dala podršku Vladi vezano uz obeštećenje građana zbog velikih šteta nastalih zbog tuče koja je prošli zahvatila sjeverozapadnu i središnju Hrvatsku, a u tome će biti riječi u četvrtak na sjednici Vlade. Najavio je da će prva upućena pomoć oštećenim poljoprivrednicima u županijama koje su bile zahvaćene tučom iznositi 30 milijuna kuna.

Projekt obiteljskih mirovina koštat će više od milijardu kuna

Bačić je naveo da ih je premijer Plenković, o čemu će biti više riječi u četvrtak, upoznao s projektom obiteljskih mirovina koji će koštati više od milijardu kuna, a pridonijeti će standardu umirovljenika. Također, kazao je, išlo bi se i na dodatno povećanje minimalnih mirovina.

Naglasivši da je to podržala i vladajuća koalicija pojasnio je kako se s tim ide na vladu, a do ljetne stranke u Hrvatskom saboru bi se raspravilo prvo čitanje, na jesen drugo te bi se od nove godine startalo s tim projektom.

Na novinarski upit vezano uz rast cijena nafte i hoće li se ostati samo na ograničavanju marže ili će se ići i u nekom drugom smjeru, Bačić je odgovorio kako bi, zbog rata u Ukrajini, moglo doći do daljnjeg rasta cijene sirove nafte u svijetu i na Mediteranskom tržištu, a premijer Plenković ih je upoznao s mogućim aktivnostima i mjerama koje bi vlada donijela ukoliko bi ta cijena i dalje rasla. No, za sada nisu konkretno navodili koje bi to bile mjere.

Upitan za komentar kritika iz SDP-a da je nekoliko njihovih prijedloga na čekanju u saborskoj proceduri poput onih vezanih uz mijenjanje poreznih razreda kada je riječ o dohotku, odgovorio je da je vlada kroz pet krugova porezne reforme oslobodila više od 1,5 milijuna obveznika poreza na dohodak od njegova plaćanja. Bačić smatra da bi povećanjem neoporezivog dijela dohotka, što je već puno puta čuo od SDP-a, malo najugroženijih građana od toga imalo koristi.

Uz to, upozorio je i da bi takva porezna reforma loše utjecala na jedinice lokalne samouprave jer je porez na dohodak jedan od temeljnih prihoda u njihovim proračunima.