NADMETANJE ZA STAN

Aukcije nekretnina počinju i u Hrvatskoj

07.07.2009 u 13:18

Bionic
Reading

Tvrtka Aukcija nekretnina i portal CentarNekretnina po prvi puta u Hrvatskoj organiziraju aukciju nekretnina.

Novi koncept prodaje nekretnina povećati će likvidnost hrvatskog tržišta nekretnina i osigurati transparentnost stvarnih – postignutih cijena nekretnina.

Na portalu CentarNekretnina otvorena je zasebna rubrika u kojoj će posjetitelji od sada moći pratiti ponudu nekretnina koje će se prodavati na aukciji. U rubrici će biti najavljene aukcije i ponuda nekretnina, a po završenoj aukciji biti će navedene prodane nekretnine i cijene koje su postignute, ali i nekretnine koje se eventualno nisu uspjele prodati. Ovakav koncept omogućiti će transparentnost postignutih – stvarnih cijena nekretnina.

Koncept prodaje nekretnina putem aukcije predstavlja se po prvi puta u Hrvatskoj, a tvrtka Aukcija nekretnina svoje aktivnosti temelji na međunarodnom iskustvu i suradnji s britanskim aukcijskim kućama. Cilj ove suradnje je probuditi hrvatsko tržište nekretnina te ujedno osigurati svim sudionicima aukcija ravnopravan položaj i transparentnost prodaje nekretnina. Aukcije nekretnina u svijetu predstavljaju vrlo popularan način prodaje i kupnje nekretnina te su u prednosti u odnosu na 'klasičan' način kupnje i prodaje nekretnina.

Uspješan kupac je onaj koji ponudi najveću cijenu, koja je jednaka ili veća od 'minimalne cijene' – rezervacije koju zadaje prodavatelj. Od trenutka kada 'padne čekić', nekretnina je prodana te se otklanja mogućnost naknadne promjene prodajne cijene, što omogućuje kupcu i prodavatelju definirani vremenski okvir realizacije te sigurnost i točnost.

Aukcija nekretnina je otvorena i slobodna jer je proces javan, kupci mogu vidjeti ostale 'natjecatelje' prilikom licitiranja, a omogućena je i primjena osobnih strategija licitiranja i 'nadmudrivanja' kako bi kupili željenu nekretninu.

Kao glavna prednost prodavateljima nekretnina, navodi se ona vremenska – aukcija omogućuje brzu realizaciju prodaje, proces prodaje je definiran u roku od 30 dana ili manje, što je velika prednost, naročito u trenutnoj situaciji kada je tržište nekretnina općenito usporeno.