NIŽI FINANCIJSKI TROŠKOVI

Atlantic grupi dobit uzletjela osam puta

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.07.2013 12:24
  • Objavljeno 30.07.2013 u 12:24
atlantic grupa

atlantic grupa

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Atlantic Grupa ostvarila je u prvoj polovici ove godine neto dobit od 116,6 milijuna kuna, što je oko 8 puta više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju danas objavljeni konsolidirani, nerevidirani podaci te tvrtke.

Ukupni prihodi u tome su razdoblju dosegnuli 2,48 milijardi kuna, što je za 3,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno su ukupni rashodi smanjeni za 0,9 posto, na 2,335 milijardi kuna.

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 2,42 milijardi kuna, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 3,3 posto.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je na 219,1 milijun kuna, za 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila 114,5 milijuna kuna, zahvaljujući značajno sniženim troškovima kamata nakon uspješnog refinanciranja kreditnih obaveza, navodi se u priopćenju iz Atlantica.

Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe najviše su pridonijela strateška poslovna područja Sportska i aktivna prehrana, s rastom od 16,9 posto, pri čemu je najznačajniji rast ostvaren na tržištima Njemačke i Švicarske, te Zdravlje i njega, s rastom od 3,6 posto.

"Atlantic Grupa je u prvoj polovici godine ostvarila rast prihoda od prodaje, unatoč izazovnoj gospodarskoj situaciji u regiji i šire. Iznimno smo zadovoljni kontinuiranim organskim rastom poslovanja, a osobito rastom prihoda od prodaje na tržištima Rusije, ZND-a te ključnim europskim tržištima, što potvrđuje uspješno jačanje pozicije brendova Atlantic Grupe na međunarodnim tržištima", navodi potpredsjednik Atlantic Grupe za financije Zoran Stanković u priopćenju.

Promatrano po tržištima, najveći rast ostvaren je u Rusiji i ZND-u, 26,8 posto, čime to tržište grupe sada ostvaruje 5,6 posto ukupnih prihoda od prodaje. Drugi najveći rast ostvaren je u Sloveniji, 6,9 posto.

U drugom tromjesečju ove godine Atlantic grupa ostvarila je neto dobit od 86,4 milijuna kuna, gotovo pet puta više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom su ukupni prihodi uvećani 4,57 posto, na 1,366 milijardi kuna, dok su rashodi smanjeni 1,43 posto, na 1,263 milijardi kuna, pokazuje financijsko izvješće Atlantic Grupe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!