vrijedno priznanje

Atlantic Grupa, Hrvatski Telekom, Adriatic osiguranje i Podravska banka imaju najbolje korporativno upravljanje u Hrvatskoj

09.04.2021 u 12:41

Bionic
Reading

Prema Hanfinom godišnjem izvještaju o korporativnom upravljanju, najvišu razinu usklađenosti s Kodeksom korporativnog upravljanja po tržištima Zagrebačke burze ostvarili su Atlantic Grupa, Hrvatski Telekom, Adriatic osiguranje i Podravska banka. Na vodećem tržištu Zagrebačke burze najvišu razinu usklađenosti za 2019. godinu ostvarila je Atlantic Grupa, na službenom tržištu Hrvatski telekom, a na redovitom tržištu prvo mjesto po razini usklađenosti dijele Adriatic osiguranje i Podravska banka.

U Hanfinom izvještaju između ostalog se uspoređuju odabrana područja korporativnog upravljanja za izdavatelje iz Hrvatske čije su dionice uvrštene na uređeno tržište Zagrebačke burze u odnosu na društva iz zemalja članica OECD-a i G20.

Izračun usklađenosti temelji se na dostavljenim podacima iz 10 područja. To su: vodstvo, dužnost članova uprave i nadzornog odbora, neovisnost nadzornog odbora i osnivanje pododbora NO-a, uprava, primici članova uprave i nadzornog odbora, sistem upravljanja rizicima, unutarnje kontrole i revizije, transparentnost objavljenih informacija, odnos prema dioničarima i održavanje glavnih skupština te korporativna društvena odgovornost.

Kao i prethodne godine, najveći broj izdavatelja na kraju 2019. bio je iz sektora turizma, zatim iz sektora prehrambene industrije te financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i sektora trgovine. U vlasničkoj strukturi izdavatelja dionica strane osobe i dalje zauzimaju najveći udio, od 61,6 posto.

Što se tiče neovisnosti članova nadzornog odbora, na kraju 2019. od ukupno 507 članova nadzornih odbora 194 ili 35,1 posto su neovisni članovi, dok je godinu dana ranije njih 41,1 posto bilo neovisno. Tijekom 2019. ukupno su 104 člana nadzornog odbora 36 izdavatelja dionica bila povezana s drugim članovima nadzornog odbora, a najveći postotak čini poslovna povezanost (59,6 posto), slijedi rodbinska povezanost (24), poslovna i rodbinska (8,7) te ostale vrste povezanosti (7,7 posto).

U 2019. ukupno 84 izdavatelja isplatila su bruto fiksni iznos primitaka članovima uprave u iznosu od 189,6 milijuna kuna, a bruto fiksni iznos primitaka isplaćenih članovima uprave u 2019. kretao se u rasponu od 68,4 tisuća kuna do 15,4 milijuna kuna. Kao i prethodne godine, u 2019. najviši bruto fiksni iznosi primitaka isplaćeni su članovima uprave u sektoru turizma i bankarstva, a najniži iznosi isplaćeni su u sektoru nekretnina i fondova.

Nadalje, 39 izdavatelja je u 2019. isplatilo bruto varijabilne primitke članovima uprave od 79,2 milijuna kuna, a iznos bruto varijabilnih primitaka isplaćenih članovima uprave u 2019. kretao se u rasponu od 1,5 tisuća do 12,4 milijuna kuna.

U 2019. najviši iznos bruto varijabilnih primitaka isplaćen je članovima uprave kod izdavatelja iz sektora telekomunikacija, a najniži iznos kod izdavatelja iz sektora prijevoza.

Osim plaća i bonusa, izdavatelji dionica isplaćuju i dividende koje se u pravilu isplaćuju u novcu, ali se mogu isplatiti i u dionicama. U 2019. odluku o isplati dividende iz dobiti ostvarene u 2018. donijelo je 25 izdavatelja ili njih 25,3 posto, pri čemu je najviše izdavatelja (5) bilo iz sektora turizma, zatim iz prehrambene industrije i bankarstva (po 3). Prosječan iznos isplaćene dividende po dionici u 2019. iznosio je 73,50 kuna, dok je godinu dana ranije on iznosio 66 kuna.

Kodeksom je propisano da nadzorni odbor mora svakih pet godina postaviti kao cilj postotak ženskih članova uprave i nadzornog odbora koji se mora ostvariti u sljedećih pet godina. Od 2015. do 2019. vidljiv je trend blagog pada udjela žena u upravama izdavatelja, s prosjekom udjela žena u upravama u iznosu od 14 posto u petogodišnjem promatranom razdoblju.

Udio žena u nadzornim odborima nije se značajnije mijenjao od 2015. do 2019. godine, a prosjek udjela žena u nadzornim odborima izdavatelja u promatranom razdoblju je 21 posto.

Novo izdanje Kodeksa korporativnog upravljanja koji će obraditi korporativno upravljanje izdavatelja u 2020 godini i njihovu usklađenost s Kodeksom planirano je za posljednje tromjesečje ove godine.