STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE

Arhitekti najlakše do posla po Mrsićevom programu

11.07.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Ministar rada Mirando Mrsić sredinom lipnja se pohvalio da je mjerom stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa oboren rekord od 2012. godine te zaposleno više od 11.000 mladih ljudi te istaknuo kako se čak 40 posto mladih stručno osposobljava u realnom sektoru

Najavio je i mjeru za održavanje zaposlenosti mladih, usmjerenu prema mladima koji su na stručnom osposobljavanju, a kojoj je cilj zadržati mlade zaposlenima na način da država sufinancira 50% njihove godišnje bruto plaće poslodavcima u realnom sektoru.

Prema podacima portala MojPosao, na stručno osposobljavanje odnosilo se 4% od ukupnog broja oglasa objavljenih u prvih šest mjeseci ove godine, odnosno njih 377.

Za programe stručnog osposobljavanja najviše se tražila visoka stručna sprema (63%) te viša stručna sprema (32%).

Od kandidata se očekivalo napredno poznavanje engleskog jezika (u 27% oglasa) te osnovno poznavanje engleskog (u 10% oglasa). U čak 56% oglasa poznavanje stranog jezika nije bilo uvjet, dok se poznavanje rada na računalu (MS Office) tražilo u 85% oglasa.

Za program stručnog osposobljavanja najviše su se tražili arhitekti (22%), odgojitelji (12%), ekonomisti (11%) i frizeri (10%).

Najviše oglasa objavljeno je u kategoriji Ekonomija, financije i računovodstvo (19%), Briga o ljepoti i sport (13%) te u kategoriji Administrativna zanimanja (11%).

Mlade za program stručnog osposobljavanja poslodavci su najviše tražili na području Zagreba i Zagrebačke županije (48% oglasa) te u Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Ovoga tjedna za vas smo izdvojili tri oglasa koja bi vas mogla zainteresirati ukoliko razmišljate o stručnom osposobljavanju:

Zubotehnički laboratorij Davor Jurov traži zubnog tehničara za rad u zubotehničkom laboratoriju, za plaću od 4 do 8 tisuća kuna. Uvjete natječaja, koje kandidat mora zadovoljavati, možete pročitati u oglasu.

Ljekarne Zagrebačke županije
traže farmaceutske tehničare za rad u Velikoj Gorici, Jastrebarskom i Samoboru. Od kandidata se očekuje da imaju srednju stručnu spremu, a ukoliko ste zainteresirani za ovaj posao prijaviti se možete putem linka.

Tvrtka FABER iz Zagreba traži diplomiranog inženjera arhitekture za pripremu i izradu projektne dokumentacije za urudžbiranje. Kandidat mora napredno poznavati engleski jezik i posjedovati vozačku dozvolu B kategorije. Pročitajte oglas za više informacija.

Stručno osposobljavanje nije obveza, ali može vam dobro doći za stjecanje prvog radnog iskustva. Pritom treba znati da u programu stručnog osposobljavanja polaznik programa, baš kao i poslodavac, mora poštivati određene pravila.

U slučaju da jedna strana prekrši ugovorne obveze, Hrvatski zavod za zapošljavanje dužan je reagirati te pronaći novog polaznika ili, ako je krivica na poslodavcu, raskinuti ugovor i pokrenuti postupak povrata uplaćenih sredstava.

Stoga se, prije zapošljavanja na ovaj način, informirajte o svojim pravima i obvezama te budite sigurni da ih poštuje i poslodavac kod kojeg želite raditi.