PREGOVORI SA SBERBANKOM

Agrokoru odobren interventni kredit od 100 milijuna eura

16.03.2017 u 10:01

Bionic
Reading

Agrokoru je navodno odobrena dodatna tranša kredita kojim se osigurava privremena likvidnost koncerna i plaćanje dobavljačima

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg i Večernjeg lista, u sklopu pregovora o refinanciranju dugova ruski Sberbank nedavno je odobrio Agrokoru 100 milijuna eura kredita za rješavanje dospjelih obveza prema dobavljačima.

Također, u pregovorima je dogovoren izbor savjetnika koji će predložiti plan restrukturiranja koncerna. Riječ je o globalnoj konzultantskoj kući Alvarez and Marshal (A&M), specijaliziranoj za rješavanje kriznih situacija.

Procjenjuje se da ruska država preko banaka Sberbank i VTB drži oko 1,3 milijarde eura od ukupno 3,4 milijarde eura Agrokorova duga.

Agrokor je u siječnju otkazao ugovoreni sindicirani zajam, a koncern sada ima oko godinu dana da nađe novac za refinanciranje PIK zajma od 485 milijuna eura, koji dospijeva u svibnju 2018.

Sredinom veljače agencija za rejting Moody's objavila je priopćenje u kojem pojašnjava rejting koji je dala Agrokoru početkom siječnja (B3 sa stabilnim izgledima), ističući da taj koncern ima dovoljnu likvidnost za otplatu svih dugova koji dospijevaju 2017. unatoč otkazivanju sindiciranog zajma 18. siječnja.

Iz Moody'sa su tada objavili kako procjenjuju da će u 2017. Agrokor imati trošak kamata od 2,3 milijarde kuna ili 310 milijuna eura.

To će apsorbirati više od polovine dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) Agrokora, za koju u Moody'su procjenjuju da će iznositi 4,3 milijarde kuna ili 580 milijuna eura.