skuplja struja

[ANKETA] Ugostitelji počinju dodatno naplaćivati kavu pod grijalicama: Je li to po vama opravdano?

24.10.2022 u 09:24

Bionic
Reading

Inflacija divlja, poskupljuju roba i energenti i troškovi su sve veći, a na adrese poduzetnika još od ljeta pristižu trostruko veći računi za struju

Osobito su pogođeni ugostitelji te su uoči zime odlučili krenuti sa svojevrsnim pokrivanjem dijela troškova. Naime vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Zagrebu Ivan Orešković naplaćuje kavu ispod grijalice 14 kuna, dvije kune više zbog troškova grijanja.

Za RTL je izjavio da grijalice zimi smatra luksuzom. 'Imamo dovoljno unutrašnjeg prostora i ako netko stvarno želi biti vani, na friškom zraku, mi ćemo mu upaliti grijalice, ali taj dio troška jednostavno moramo prenijeti krajnjem korisniku', kaže Ivan, objašnjavajući da je kilovat struje lani plaćao 55 lipa, a ove godine kunu i 65 lipa.

'Vani se sjedi 30 minuta u prosjeku, a mi smo do sada preuzimali taj trošak na sebe. Svaka grijalica po satu troši otprilike dva kilovata, to bi bilo dva puta 1,6, što je 3,2 kune – a to smo prije plaćali jednu kunu. Tu smo razliku prebacili na goste, a osnovni dio troška zadržavamo na sebi', pojasnio je vlasnik.

U Udruženju ugostitelja Zagreb kažu da će zasigurno mnogi ugostitelji slijediti tu praksu. Slažete li se s tim potezom i treba li kavu pod grijalicom plaćati više?