VIŠE CIJENE ROBA I USLUGA

[ANKETA] Od rasta cijena svi peru ruke. Što vi kažete, tko je glavni krivac za poskupljenja?

04.01.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Dok hrvatski građani bjesne zbog poskupljenja te prijavljuju trgovce i ugostitelje Državnom inspektoratu, ministar gospodarstva Davor Filipović i Vlada poručuju da uvođenje eura ne može biti razlog za povećanje cijena roba i usluga, prijeteći trgovcima 'crnim listama' i zamrzavanjem cijena još više proizvoda

Trgovci tvrde da nisu povećavali cijene te da su se pridržavali propisanih pravila zaokruživanja, a odgovornost prebacuju na leđa proizvođača i distributera. Pritom podsjećaju da su cijene i ranije rasle, ali ne zbog dizanja marži trgovaca, već zbog inflatornih pritisaka, rasta cijena sirovina i energije te porasta troškova proizvodnje.

  • +18
Cijene u eurima na tržnicama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

S druge strane ministar Filipović najavljuje da će država koristiti sve raspoložive mehanizme kako bi se obuzdao rast cijena prehrambenih i inih artikala, 'jer za ta poskupljenje nema razloga', te da žele da svi koji su dio lanca 'zauzdaju svoje apetite'. Naglasio je da se razmatraju tzv. crne liste i o tome u Vladi intenzivno raspravljaju, a angažirano je šest potrošačkih udruga koje prate cijene i koje na svojim stranicama mogu objavljivati sve one koji ne rade u korist potrošača.

Pitamo vas, naše čitatelje, tko je po vama glavni krivac za poskupljenja?