John Sullivan

Američki diplomat poziva na transparentnu agrarnu reformu u Južnoafričkoj Republici

15.03.2019 u 22:01

Bionic
Reading

Zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan izjavio je u petak da bi Južnoafrička Republika (JAR) trebala biti transparentna glede agrarne reforme kako ne bi naštetila gospodarstvu, dodajući da to pitanje nije sagledano u SAD-u iz "potrebne perspektive".

Američki predsjednik Donald Trump umiješao se prošle godine u raspravu o južnoafričkoj agrarnoj reformi objavom kasnonoćnog tvita u kojemu je napisao da je zatražio od svog državnog tajnika da istraži "zapljene zemljišta i farmi" u JAR-u.

Ti su komentari oslabili južnoafričku valutu, rand, i razbjesnili južnoafričke dužnosnike.

U vrijeme kada je Trump objavio taj tvit vlada nije zaplijenila zemlju bijelim farmerima usprkos namjeri da ubrza preraspodjelu zemlje većini koju čini crnačka većina, a koja još uvijek posjeduje samo mali dio zemlje više od dva desetljeća nakon okončanja  apartheida.

Međutim, ulagači su postali nervozni nakon tih Trumpovih komentara strahujući da bi SAD mogao uvesti mjere kojima bi kaznio JAR. 

Sullivan, koji je razgovarao s novinarima u Johannesburgu nakon susreta s južnoafričkim dužnosnicima, rekao je da on uglavnom sluša dok pokušava razumjeti složeni program agrarne reforme u toj zemlji.

"Moja poruka u ime SAD-a glede tog složenog pitanja (agrarne reforme) jest da se to učini na transparentan način kako ne bi negativno utjecalo na poljoprivredni sektor i gospodarstvo općenito", kazao je. Dodao je kako smatra da to "nije sagledano iz potrebne perspektive".