IZVJESTIO OXFAM

Američke korporacije u poreznima oazama skrivaju tisuće milijardi dolara

15.04.2016 u 13:35

Bionic
Reading

Američki korporativni divovi poput Applea i General Electrica sakrili su gotovo 1.400 milijardi dolara u desecima inozemnih poreznih oaza, lišavajući SAD i druge zemlje prijeko potrebnih poreznih prihoda, izvijestio je američki ogranak neprofitne organizacije Oxfam

Autori izvješća pobrojali su ogromnu dobit koju 50 najvećih američkih kompanija drži u inozemstvu, dijelom i zbog velikih poreza koje bi po vlastitim navodima bile obvezne plaćati kada bi repatrirale dobit u SAD.

Tako General Electric u inozemstvu drži 119 milijardi dolara, Microsoft 108 milijardi dolara, Pfizer 74 milijarde a Googleva krovna kompanija Alphabet 47 milijardi dolara.

‘Kada kompanije ne plaćaju primjeren iznos poreza, vlade - bogate i siromašne - prisiljene su rezati usluge ili nadoknaditi manjak od radničkih obitelji i malih tvrtki. Oboje je neprihvatljivo’, ističe u priopćenju objavljenom u četvrtak povodom objave izvješća predsjednik Oxfam America Raymond Offenheiser.

‘Velikih 50’ ostvarilo je u razdoblju od 2008. do 2014. gotovo 4.000 milijardi dolara dobiti, plaćajući porez po prosječnoj stopi od samo 26,5 posto, znatno nižoj od američkih 35 posto ali i znatno nižoj od prosječnog američkog radnika koji plaća porez na dohodak po stopi od 31,5 posto, navodi se u priopćenju.

Preko više od 1.600 podružnica u poreznim oazama ujedno su u inozemstvu 'pospremile' preko 1.400 milijardi dolara, držeći ih daleko od dosega poreznih vlasti.

Paralelno su u matičnim zemljama koristile državne potpore, na račun poreznih obveznika, te u promatranom razdoblju ukupno od američkih vlasti dobile 11.200 milijardi dolara kredita, kreditnih jamstava i ostalih oblika financijske pomoći, navode autori izvješća.

Oxfam America objavio ga je manje od dva tjedna nakon curenja dokumenata iz panamskog odvjetničkog ureda, pokazujući kako su otvarane tisuće anonimnih fiktivnih tvrtki, uključujući za mnoge bogate i moćne pojedince iz cijelog svijeta, u zemljama u kojima su se one mogle koristiti za izbjegavanje plaćanja poreza.

‘Multinacionalne korporacije koje koriste tisuće milijardi dolara državnih potpora istodobno izbjegavaju plaćati milijarde dolara poreza’, naglašava Offenheiser u priopćenju.

‘Te ogromne svote koje su velike tvrtke spremile u porezne oaze trebaju se iskoristiti za borbu protiv siromaštva i za obnovu američke infrastrukture, a ne smiju se skrivati u offshore tvrtkama u Panami, na Bahamima ili Kajmanskim otocima’, poručio je.