ZAŠTITA POTROŠAČA

Američka vlada stopirala prodaju T-Mobilea

01.09.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Američko ministarstvo pravosuđa odlučilo je blokirati američku telekomunikacijsku kompaniju AT&T u preuzimanju kompanije T-Mobile USA, kako bi spriječilo monopolski utjecaj koji bi mogao dovesti do poskupljenja njihovih usluga, javlja u četvrtak Financial Times

Ugovor o preuzimanju, vrijedan 39 milijardi dolara, AT&T i T-Mobile su potpisali u ožujku ove godine, što je izazvalo burne reakcije javnosti i udruga za zaštitu potrošača jer bi se tom akvizicijom spojili drugi i četvrti najveći operator na američkom tržištu.

Ministarstvo pravosuđa u svom izvještaju u srijedu izjavilo je da je odluku o blokiranju preuzimanja donijelo da zaštiti potrošače od viših cijena mobilnih telekomunikacijskih usluga te lošije kvalitete i smanjene ponude istih.

Iz AT&Ta navode da su iznenađeni i razočarani ovakvom odlukom ministarstva te da će obrazloženje ove odluke i nastavak pregovora tražiti sudskim putem.

Unatoč svojoj odluci, ministarstvo pravosuđa je izjavilo da će ponovno razmotriti sve pravne i tržišne posljedice ovoga spajanja te da odluka o blokadi akvizicije nije konačna

No ukoliko akvizicija ipak bude onemogućena, američki T-Mobile mogao bi se naći u velikim problemima s obzirom na to da je njegov njemački vlasnik Deutsche Telekom AG odlučio više ne ulagati u svog američkog operatera zbog loše tržišne pozicije.

Zahvaljujući ovoj odluci, vrijednost AT&Tovih dionica na njujorškoj burzi pala je za 3,8 posto, a u Frankfurtu je vrijednost dionica Deutsche Telekoma pala za čak 7,64 posto.