optužbe za monopol

Američka vlada i državna odvjetništva pokrenuli regulatornu tužbu protiv Facebooka, možda će morati prodati Instagram i WhatsApp

10.12.2020 u 11:42

Bionic
Reading

Skupina saveznih američkih država koju predstavlja država New York te savezna vlada, podnijeli su odvojene regulatorne antitrust tužbe protiv Facebooka, koje bi potencijalno mogle prisiliti diva društvenih mreža da zbog monopola proda Instagram i WhatsApp

"Predvodim skupinu od 48 državnih odvjetnika u tužbi protiv Facebooka s ciljem okončavanja njegova nezakonitog monopola", izjavila je glavna odvjetnica države New Yorka Letitia James.

Tužba država i Savezne komisije za trgovinu (FTC) usmjerena je na Facebookove akvizicije iz 2012. i 2014. aplikacije za fotografiju Instagram odnosno usluge za razmjenu poruka Whatsapp.

FTC navodi da se Facebook tim kupnjama uključio u "sustavnu strategiju kako bi eliminirao prijetnje svom monopolu".

"Nakon što je identificirao dvije značajne konkurentske prijetnje svom dominantnom položaju - Instagram i WhatsApp, Facebook je ih je pokušao ugušiti kupnjom, odražavajući stav izvršnog direktora Marka Zuckerberga izražen u e-mailu iz 2008., da je "bolje kupiti nego se natjecati", piše u tužbi.

FTC također navodi da je Zuckerbergova tvtrka bezuspješno pokušala kupiti Twitter i Snapchat.

Tužbom se traži potencijalno prisiljavanje na prodaju dviju aplikacija. Također se nastoji zabraniti Facebooku da nameće nekonkurentske uvjete neovisnim programerima softvera.

James je rekla da bi tužba trebala poslati jasnu poruku Facebooku i drugim tvrtkama da će aktivnosti u gušenju konkurencije, smanjenja inovacija ili zaštite privatnosti rezultirati snažnim otporom gotovo svakog državnog odvjetništva u SAD.u

Kao odgovor na tužbe, Facebook je priopćio da su "Instagram i WhatsApp postali nevjerojatni proizvodi kakvi su danas jer je Facebook u njihovo poboljšanje uložio milijarde dolara te godine inovacija i stručnosti".

Dionice Facebooka skliznule su gotovo četiri posto nakon objave tužbi.

Državni odvjetnici i FTC surađivali su u istrazi Facebooka zbog regulatornih pitanja, ali su odlučili podnijeti zasebne tužbe.

Američko Ministarstvo pravosuđa u listopadu je pokrenulo regulatornu tužbu protiv Googlea zbog svoje tražilice.