DRUGO TROMJESEČJE

Akvizicija Sprinta potaknula skok prihoda i dobiti Deutsche Telekoma

13.08.2020 u 15:17

Bionic
Reading

Deutsche Telekom izvijestio je u četvrtak o skoku prihoda u drugom tromjesečju zahvaljujući T-Mobileovoj kupnji američkog Sprinta koji bi trebao znatno poboljšati i godišnje rezultate grupe

Neto prihodi Deutsche Telekoma uvećani su u razdoblju od travnja do lipnja 37,5 posto, na 27 milijardi eura.

Neto dobit smanjena je za petinu, na 754 milijuna eura, ponajprije zbog troškova dekonsolidacije, prodaje i kupnje imovine. Prilagođena za posebne faktore, pala je 3,8 posto, na 1,28 milijardi eura.

Prilagođena dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije, nakon najamnina (EBITDA AL), poskočila je 56,4 posto, na 9,8 milijardi eura.

“Spajanje u Sjedinjenim Državama povijesni je korak za grupu", ustvrdio je izvršni direktor Deutsche Telekoma Tim Hoettges.

Rezultate je ocijenio "impresivnima", ističući posebno dobre rezultate na matičnom njemačkom tržištu i u Europi.

DT-ova američka podružnica T-Mobile zaključila je 23 milijarde dolara vrijedan sporazum o preuzimanju Sprinta 1. travnja, čime je težište njemačke tvrttke prebačeno na američko tržište. Deutsche Telekom trenutno u SAD-u generira petinu prihoda.

Njemačka kompanija sada očekuje da će ove godine ostvariti prilagođenu EBITDA AL od 34 milijarde eura, što je za trećinu više no što su očekivali do sada.

Procjena je podignuta zahvaljujući očekivanom znatno boljem rezultatu proširene američke podružnice koja bi ove godine trebala ostvariti prilagođenu EBITDA AL od oko 22 milijarde dolara, u odnosu na prvotno planiranih 13 milijardi dolara.

Procjena godišnjih gotovinskih ulaganja DT-a gotovo je udvostručena, na 11 milijardi dolara. Do sada su u DT-u očekivali da će biti na razini prošlogodišnjih i iznositi šest milijardi dolara.

Upozoravaju ipak na kontinuirano veliku neizvjesnost kada je u pitanju mogući utjecaj pandemije koronavirusa na njihovo poslovanje i financijsku poziciju.