ŠEF SPARA HRVATSKA:

'Ako želite na naše police, samo me nazovite'

31.03.2016 u 11:39

Bionic
Reading

Helmut Fenzl, predsjednik Uprave Spara u intervjuu Lideru progovorio je o poslovnim planovima i razvojnim modelima Spara u Hrvatskoj. Trenutačno Spar drži šest posto maloprodajnog tržišta i posluje s gubicima većim od 100 milijuna kuna

Fenzl je odbacio tezu da strani trgovački lanci, za razliku od odomaćih, namjerno posluju s gubitkom kako bi izbjegli plaćanje poreza na dobit. 'Domaći lanci jednostavno moraju poslovati s dobiti, u suprotnom ih nijedna banka neće pratiti. Kasnije smo ušli na tržište, tek smo 2005. otvorili prvi dućan, a 2009. je počela kriza. Gubici u trgovini imaju svoju poslovnu logiku, Spar još uvijek svake godine mnogo ulaže, a svaka nova investicija, dokle god se barem djelomično ne smanji trošak amortizacije, donosi gubitak. Maloprodaja je grana s velikim inicijalnim ulaganjima i malim, ali stabilnim stopama povrata u kasnijem razdoblju', objasnio je Fenzl.

Preuzimanje Dione smatra dobrom poslovnom odlukom. 'Poboljšalo nam se poslovanje, a preuzimanjem smo jako zadovoljni. Bivši Dionini dućani bilježe kontinuiran rast.'

Pohvalio se da je izvoz hrvatskih proizvoda putem trgovačkog lanca Spar lani povećan za 11 posto, na 54 milijuna eura. 'Imali smo lijepih uspjeha, pogotovo u Austriji. Osobno sam se angažirao oko toga da Gavrilovićevi suhomesnati proizvodi dospiju u austrijski Spar potkraj prošle godine', otkrio je Fenzl.

Potencijalnim dobavljačima dao je savjet kako se najlakše probiti na police Spara. 'S voćem i povrćem teško se može pogriješiti, pogotovo ako se osigura kontinuitet u kvaliteti i količini. Možete slobodno nazvati, ne morate poznavati nikoga iz sustava. Iskreno, meni nakon više od deset godina, koliko živim ovdje, i dalje nije jasno zbog čega se netko trudi da dođe do mene raznim kanalima da bi mi ponudio nešto, umjesto da me direktno nazove', poručio je Fenzl.