AFERa mailovi

Crnjac: 'Nisam zviždač, Todorić je sve znao'

09.05.2018 u 15:56

Bionic
Reading

Iz privatne prepiske potpredsjednice Vlade Martine Dalić sa stručnim konzultantima prilikom izrade 'lex Agrokora', koja je dospjela u medije, nije otkriveno ništa revolucionarno novo. Kaže to Dragan Munjiza, poslovni konzultant i bivši predsjednik Uprave Konzuma

Ističe kako je potrebno razdvojiti proceduru donošenja lex Agrokora od njegovog cilja.

'U brzini greške su moguće. To može opravdati krive korake u proceduri, način izražavanja i ostalo. Da je bilo šest mjeseci vremena za izradu novog zakona o izvanrednoj upravi ili prepravku Stečajnog zakona, tad bi se moglo govoriti kako je nešto namjerno napravljeno. Međutim vremena nije bilo', rekao je za tportal Munjiza.

Podsjeća kako je lex Agrokor gotovo jednoglasno izglasan u Saboru.

'Sve se može tumačiti na jedan ili drugi način. Za one koji podržavaju taj zakon sve eventualno sporno oni vide kao minorne tehničke greške. Ako pak pitate oporbu i SDP, oni će vam reći kako je sve od početka planirano', izjavio je Munjiza, dodajući kako većina vjerovnika koncerna na lex Agrokor gleda pozitivno.

Jedan od zanimljivih detalja koji je isplivao objavom mailova Martine Dalić je uloga Ivana Crnjca, financijskog direktora Agrokora. On je Dalić i njezinoj radnoj skupini slao službene i povjerljive podatke o financijskoj i pravnoj situaciji u Agrokoru.

Postavlja se pitanje je li time Crnjac počinio kazneno djelo jer je odavao poslovnu tajnu ili se na njega može gledati kao na zviždača koji je radio u javnom interesu.

  • +4
Sud u Londonu presudio izručenje Todorića Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Vantagenews.com/PIXSELL

'Ne znam je li to zakonito. Možda je trebao sve to prije prijaviti DORH-u ako je znao da se financijski podaci lažiraju. A ako ga se gleda kao zviždača, tada ga treba žaliti jer je bio u pritvoru i imovina mu je blokirana', ustvrdio je Munjiza.

Pravu istinu o svemu, ističe, znat će se za dvije do tri godine.

'Tad ćemo vidjeti je li Agrokor preživio i tko je vlasnik Jamnice ili Belja. Tad ćemo znati je li sve ovo imalo smisla', zaključio je Munjiza.

Sam Crnjac opovrgnuo je tvrdnje kako je on odavao povjerljive podatke Dalić bez znanja Ivice Todorića.

'Nije točno da sam te dokumente slao bez znanja Ivice Todorića. Istina je upravo suprotna, sve sam te dokumente slao nakon što bi mi Ivica Todorić kazao da ih pošaljem Martini Dalić, temeljem njihovog međusobnog dogovora. Tada su se pripremali i organizirali međusobni sastanci i ja sam bio posrednik između Ivice Todorića i Martine Dalić. Dakle, nisam radio ništa bez naloga predsjednika uprave Agrokora', kazao je za Jutarnji list Ivan Crnjac.