dramatičan pad

Ako pitate američke špijune, Hrvata će 2050. biti samo 3,5 milijuna

06.12.2017 u 07:41

Bionic
Reading

Prema službenim projekcijama Ujedinjenih naroda, stanovništvo Hrvatske u 2050. past će sa sadašnjih 4,2 na 3,4 milijuna ljudi. Pad od 800.000 stanovnika je dramatičan, no postoje i neke druge procjene koje su ipak nešto optimističnije

Primjerice portal FactsMaps.com objavio je kartu s projekcijama europskog stanovništva do 2050., prema kojoj će u toj godini u Hrvatskoj živjeti 3,8 milijuna ljudi, što je ipak 400.000 više u odnosu na projekcije UN-a. 

Isti portal projekcije je napravio koristeći sedam izvora, među kojima su i američka obavještajna agencija CIA-a, američko ministarstvo trgovine te International Data Base. 

Promatramo li pesimističniji scenarij, onaj UN-ov, ispada da ćemo u idućih tridesetak godina izgubiti 17 posto populacije, čime spadamo u skupinu deset zemalja koje će izgubiti najviše ljudi. Ista institucija predviđa da će 2100. godine u Hrvatskoj živjeti samo 2,5 milijuna ljudi. 

Sve susjedne zemlje, ali cijela istočna Europa, proći će jednako loše, neke i gore. BiH bi do 2050. mogla izgubiti osam posto populacije, Slovenija čak 23 posto, dok će najveća demografska katastrofa pogoditi Srbiju, koja bi trebala izgubiti trećinu stanovnika te bilježiti oko 5,5 milijuna stanovnika.

Od zemalja u bližem susjedstvu jedina iznimka je Kosovo, kojem se previđa rast stanovništva od 17 posto te bi ta zemlja za 30 godina trebala imati 2,2 milijuna stanovnika. 

Još gori demografski potop, prema podacima portala FactsMap, čeka baltičke zemlje - Litvu, Latviju i Estoniju - koje će ostati bez 40 posto populacije. 

  • +18
Hrvatska demografska katastrofa Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Razvijene zapadnoeuropske zemlje u isto vrijeme bilježit će rast populacije - u Švedskoj i Norveškoj će živjeti petina ljudi više, Irska će povećati populaciju za 33 posto, a Luksemburg za čak 48 posto.

Jedina iznimka među razvijenima je Njemačka, čija bi populacija trebala pasti za gotovo 13 posto. 

sve osim nogometa

Učitavanje...