PORUKA IZ MOLA

'Ako neće hrvatska vlada, prodat ćemo udjel u Ini nekom drugom'

04.12.2013 u 18:03

Bionic
Reading

Mađarska naftna i plinska grupa Mol ponudila je Hrvatskoj da otkupi udio u Ini, a ne bude li ga hrvatska vlada mogla ili htjela otkupiti, Mol će ga prodati nekom drugom, kazao je danas potpredsjednik upravnog odbora mađarske kompanije Sandor Csanyi

Prodaja udjela u Ini nije u interesu Mola, koji je u prvom redu zainteresiran za to da Ina posluje na tržišnim osnovama. No, ako nema drugog rješenja, 'željeli bismo biti pošteni', kazao je Csanyi u razgovoru za mađarsko izdanje Forbes Magazina.

'Znamo da je to ključna kompanija za Hrvatsku, dio njezina nacionalnog identiteta, i zato smo hrvatskoj državi ponudili da ga otkupi. To bi bilo u interesu obje strane', tumači Csanyi, koji je ujedno i predsjednik uprave i izvršni direktor mađarske OTP banke.

'Istodobno sam svjestan da državi nije lako upravljati takvim ulaganjem. Ako (u Zagrebu) ne budu željeli ili mogli kupiti naš udio u Ini, namjeravamo ga prodati nekom drugom', istaknuo je.

Mol će u tom slučaju tražiti druge prilike za ulaganja, ali ne u regiji, dodaje Csanyi.

Zasebno, Molov financijski direktor Jozsef Simola u Londonu jučer je istaknuo da mađarska kompanija preferira dogovor s hrvatskom vladom o rješenju kojim bi se stvorila dodana vrijednost.

Ako se takvo rješenje ne može dogovoriti, preostale opcije uključuju hrvatsko preuzimanje Molova udjela u Ini, odnosno prodaju udjela nekom drugom ako dogovor ne bude moguć ili ako hrvatska vlada ne bude mogla otkupiti udio u Ini.

'To pitanje vjerojatno neće biti riješeno ove godine a možda ni u prvom tromjesečju 2014., budući da bi pregovori s hrvatskom vladom mogli trajati tjednima ili čak mjesecima prije no što bude postignut i realiziran dogovor', prenosi mađarski portal portfolio.hu jučerašnju ocjenu analitičara banke HSBC Ildara Khazijeva