sud eu potvrdio

Ako Hrvatska bude dužna kao Grčka, neće se moći izvući

12.09.2017 u 19:32

Bionic
Reading

Grk Alexios Anagnostakis 2012. godine podnio je Europskoj komisiji prijedlog da se u europsko zakonodavstvo uvede stavka prema kojoj bi se u izvanrednim situacijama državama opraštalo plaćanje duga

Ne čudi to što je takav prijedlog došao iz prezadužene Grčke, koju je 2012. godine tresla dužnička kriza te je u nekoliko navrata bila na rubu bankrota.

Anagnostakis je prijedlog punog naziva 'Načela stanja nužde prema kojem je, kad je financijski i politički opstanak države ugrožen zbog povrata nepriličnog duga, odbijanje plaćanja tog duga nužno i opravdano', progurao kroz građansku inicijativu 'Milijun potpisa za solidarnu Europu', pomoću koje milijun građana iz EU-a može pozvati Komisiju da mijenja zakone.

Odmah u startu Komisija je odbila ovaj prijedlog. Međutim Grk nije odustao pa je Sudu Europske unije podnio tužbu kako bi se poništila njezina odluka.

Komisija može odbiti registrirati prijedlog inicijative, osobito kada njezin predmet očito ne potpada pod njezine nadležnosti predlaganja pravnog akta zakonodavcu Unije. No sada je i Sud odbio taj prijedlog.

  • +2
Grčku je kroz dužničku krizu proveo premijer Cipras Izvor: Reuters / Autor: Alkis Konstantinidis

Naime Sud ističe da, vodeći računa o važnosti europske građanske inicijative kao sredstva građana da sudjeluju u demokratskom životu Unije, Komisija mora jasno obrazložiti svaku odluku kojom odbija registraciju prijedloga inicijative.

'Imajući u vidu to da je predmetni prijedlog inicijative vrlo sažet i nedovoljno jasan, Sud potvrđuje zaključak općeg suda prema kojem je u ovom slučaju Komisijina odluka dovoljno obrazložena', priopćeno je u utorak.