sud eu potvrdio

Ako Hrvatska bude dužna kao Grčka, neće se moći izvući

 • Autor: N.S.
 • Zadnja izmjena 12.09.2017 19:32
 • Objavljeno 12.09.2017 u 19:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Grk Alexios Anagnostakis 2012. godine podnio je Europskoj komisiji prijedlog da se u europsko zakonodavstvo uvede stavka prema kojoj bi se u izvanrednim situacijama državama opraštalo plaćanje duga

Ne čudi to što je takav prijedlog došao iz prezadužene Grčke, koju je 2012. godine tresla dužnička kriza te je u nekoliko navrata bila na rubu bankrota.

Anagnostakis je prijedlog punog naziva 'Načela stanja nužde prema kojem je, kad je financijski i politički opstanak države ugrožen zbog povrata nepriličnog duga, odbijanje plaćanja tog duga nužno i opravdano', progurao kroz građansku inicijativu 'Milijun potpisa za solidarnu Europu', pomoću koje milijun građana iz EU-a može pozvati Komisiju da mijenja zakone.

Odmah u startu Komisija je odbila ovaj prijedlog. Međutim Grk nije odustao pa je Sudu Europske unije podnio tužbu kako bi se poništila njezina odluka.

Komisija može odbiti registrirati prijedlog inicijative, osobito kada njezin predmet očito ne potpada pod njezine nadležnosti predlaganja pravnog akta zakonodavcu Unije. No sada je i Sud odbio taj prijedlog.

 • +2

Grčku je kroz dužničku krizu proveo premijer Cipras

Izvor: Reuters / Autor: Alkis Konstantinidis

Naime Sud ističe da, vodeći računa o važnosti europske građanske inicijative kao sredstva građana da sudjeluju u demokratskom životu Unije, Komisija mora jasno obrazložiti svaku odluku kojom odbija registraciju prijedloga inicijative.

'Imajući u vidu to da je predmetni prijedlog inicijative vrlo sažet i nedovoljno jasan, Sud potvrđuje zaključak općeg suda prema kojem je u ovom slučaju Komisijina odluka dovoljno obrazložena', priopćeno je u utorak. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 3

Prikaži sve
 • sjeverica

  12.09.2017 19:58

  Bili smo najbolje stojeća država od soc. grupe. Sada smo zadnji ili pri dnu od tih istih država. Ali nije to kraj, krenula priča o propasti i usporedba s Grčkom. Vrlo ohrabrujuće.

 • edgar2

  12.09.2017 20:04

  Što to zapravo znači da je država u "stanju nužde"? Kako je istaknuto u peticiji...to je stanje kada dolazi do kolapsa zdravstvenog i obrazovnog sistema...pada plaća i mirovina...!

 • bananastate.

  13.09.2017 08:38

  Kao što je spasio Agrokor, tako će Plenki spasiti i Kroatien. Njegova riječ poštuje se i uvažava diljem svijeta. Nema straha. Plenki je veoma moćan.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi