Reagiranje huan-a

'Agencije za naplatu potraživanja ne naplaćuju iznos duga veći od onoga koji su dužnici bili obvezni platiti inicijalnom vjerovniku'

18.03.2021 u 08:46

Bionic
Reading

Iz Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja (HUAN) reagirali su na članak pod naslovom 'Agencije za naplatu potraživanja građanima znatno skuplje naplaćuju dugove, na popisu im se našao i Bojan Glavašević', objavljen 15. ožujka

Reakciju HUAN-a prenosimo u cjelosti.

'Ovim putem želimo skrenuti pozornost na članak naslova Agencije za naplatu potraživanja građanima znatno skuplje naplaćuju dugove, na popisu im se našao i Bojan Glavašević, koji je Tportal 15. ožujka 2021. preuzeo s portala dnevnik.hr, budući da čitatelje može dovesti u zabludu i navesti na pogrešan zaključak.

Naslovna tvrdnja je netočna, budući da agencije za naplatu potraživanja prilikom preuzimanja duga ne povećavaju iznos glavnice duga i ne stvaraju dužniku dodatne troškove. Prema Zakonu o obveznim odnosima, agencije, kao i svi ostali vjerovnici u RH, imaju pravo zaračunati zakonsku zateznu kamatu te pokrenuti ovršni postupak ako se dug ne podmiri na vrijeme. Ipak, najčešća je praksa, i svima u interesu - postizanje dogovora s dužnikom o načinu otplate dugovanja, uz najmanje moguće troškove za dužnika.

Dužniku se nastoji maksimalno izaći u susret, nude mu se prilagođena rješenja plaćanja kroz sagledavanje financijske situacije u kojoj se nalazi, odnosno analiziraju se sve opcije naplate.

Apeliramo stoga da u budućim tekstovima na temu naplate potraživanja koristite ove informacije, a na raspolaganju smo vam za sve dodatne informacije o načinu poslovanja agencija za naplatu potraživanja i mogućnosti za otplatu potraživanja koje se nude dužnicima', navodi se u priopćenju.