NESLUŽBENO IZ SLOVENIJE

Adris grupa pregovara o kupnji još 8,1 posto dionica Sava re?

09.01.2015 u 15:15

Bionic
Reading

Hrvatska Adris grupa u pregovorima je za kupovinu dioničkog paketa Save re, druge najveće slovenske osiguravajuće kompanije, navodi u petak ljubljanski dnevni list Dnevnik, ali dodaje da zaključivanje posla trenutno nije izgledno zbog postavljene cijene i nove politike slovenske vlade prema privatizaciji tvrtki i banaka u kojima država ima svoj vlasnički udio

Adris grupa, koja već ima desetak posto udjela u Savi re, pregovara sa slovenskom grupacijom KD Group koja svojih 8,1 posto dionica Save re želi prodati jer joj ove godine na naplatu dospijeva 80 milijuna eura izdanih obveznica. No, KD Group za svoj dionički paket traži 22 milijuna eura, što odgovara trenutačnoj kotaciji dionice na burzi, dok je Adris grupa ponudila 20 posto manje, navodi list.

Adris grupa do sada je dobila dozvolu slovenskog regulatora po kojoj ne smije imati više od 20 posto dionica Sava re, no ambicije hrvatskog investitora mogla bi obeshrabriti i nova strategija upravljanja slovenskim državnim portfeljem u poduzećima, navodi Dnevnik.

Prema toj strategiji, koju parlament mora potvrditi do sredine ove godine, osiguravateljska društva više se neće tretirati kao portfeljske, manje važne investicije, nego kao značajni ulozi, pa će vlada nastojati zadržati najmanje 25 posto dionica u tvrtkama koje se bave poslovima osiguranja.

Trenutno, udio državnog vlasništva u Sava re iznosi 38,3 posto, dok je Adris grupa sa 10,3 posto drugi najveći vlasnik, piše list. Ukoliko bi Adris grupa svoj vlasnički udio željela značajnije povećati, bila bi joj potrebna nova odluka Agencije za nadzor osiguravajućih društava.

Za zadržavanje državnog kontrolnog udjela u poslovima osiguranja zalaže se i slovenski ministar financija Dušan Mramor, navodi list, te podsjeća da su pritisci na Cerarovu vladu da ublaži tempo privatizacije i prodaje državnih udjela u zadnje vrijeme sve veći.

Upitani za komentar ove vijesti iz Adris grupe su ponovili kako je stalna ambicija Adrisa da u poslovima kojima se bavi ustraje biti regionalni lider pa tako i u industriji osiguranja. To može postići organskim rastom i akvizicijama, i u tom smislu Adris je zainteresiran i za najveće osiguravajuće kompanije u regiji, ponovili su.