BOLNO RESTRUKTURIRANJE

Adriatica.net rješava se stotinu zaposlenih

18.02.2010 u 08:59

Bionic
Reading

U Adriatica.net grupi spremaju se otkazi za 104 zaposlenika, a nije isključena mogućnost da ih bude više, jer se u vrijeme najveće krize, odnosno prije dogovorene dokapitalizacije, spominjalo i 200 otkaza

Sindikat turizma i usluga Hrvatske smatra da se ne može dalje rezati troškove na ljudima. Nastavi li se rušiti plaće i dijeliti otkaze, sindikalisti za početak sezone najavljuju - štrajk

'Budu li poslodavci u turizmu inzistirali na smanjenju zatečenih prava radnika, te nastave li hotelijeri otkazivati kolektivne ugovore i rušiti plaće, za Uskrs ćemo im reći 'dosta' i krenuti u generalni štrajk. Ježim se od takve odluke, jer donosi dugoročnu štetu našem turizmu, ali moramo nekako osvijestiti i poslodavce i Vladu', izjavio je za Business.hr Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Andrić sudjeluje u pregovorima s predstavnicima HUP-a, o čemu ne smije javno iznositi pojedinosti, ali upozorava da poslodavci idu na maksimalno smanjenje troška radne snage, kao i na smanjenje plaća koje ionako zaostaju 15 posto od prosječne plaće u gospodarstvu.

Kaže da neki od hotelijera očito nisu znali da je turizam niskoakumulativna djelatnost, a pogotovo su nezadovoljni oni koji su u taj posao ušli, kako kaže, 'špekulativno ili zbog pranja novca – takvima sigurno nije cilj kvaliteta u turizmu'.

Upitan za poslovanje pojedinih tvrtki u turističkom sektoru, Andrić nam kaže da se u Adriatica.net grupi spremaju otkazi za 104 zaposlenika, a ne isključuje ni mogućnost da ih bude više, jer se u vrijeme najveće krize, odnosno prije dogovorene dokapitalizacije, spominjalo i 200 otkaza.

Po informacijama koje je dobio Business.hr, uručivanje barem stotine otkaza uvjet je da restrukturiranje Adriatica.neta bude uspješno nastavljeno jer se bez takvoga reza nikako ne može poslovati pozitivno. 'Kompanija se posljednjih godina naglo širila, broj djelatnika u Adriatica.net grupi narastao je na više od tisuću i bez otpuštanja tvrtka ne može opstati'.

U drugoj tvrtki koju je kriza žestoko udarila, Hotelima Novi iz Novog Vinodolskog, situacija se navodno smiruje – radnicima se doduše duguju dvije plaće, no prema Andrićevim su informacijama vlasnici (među kojima je najpoznatiji Bruno Orešar) uspjeli dogovoriti neke kreditne linije.

Pogoršalo se zato na Hvaru, jer je uz dosadašnje probleme u Jelsi, Starigradu, Vrboskoj, najnoviji sukob između Orca i HFP-a unazadio Sunčani Hvar, gdje se ionako isplaćuju minimalci. Za plaće nema ni Club Adriatic, tvrtka koja upravlja nekadašnjom vojnom imovinom na obali.